Gratis programmeerles met Minecraft “Hour of Code”

- Jeroen Langendam

Wanneer je jouw leerlingen wilt laten kennismaken met programmeren, maar geen budget vrijgemaakt krijgt is Minecrafts “Hour of Code” een goede optie.

Minecraft wordt al op veel manieren ingezet als onderwijstool. Met “Hour of Code” kun je jouw leerlingen op een uitdagende wijze aan het werk zetten met programmeren. En het mooie: deze les is helemaal gratis beschikbaar, zonder gedoe met licenties en dergelijke

Bosbranden voorkomen

In de les wordt je leerlingen om hulp gevraagd. Een dorpje heeft hulp nodig om bosbranden te verspreiden. De oplossing: een AI-agent. De leerlingen moeten deze AI trainen om te herkennen hoe en waar bosbranden ontstaan en risico-materiaal te verwijderen. Ook moeten ze bos dat aan de vlammen ten prooi is gevallen weer herstellen.

De Hour of Code-les is gebasieerd op de inspanningen van Microsofts’ AI for Earth dat AI wil inzetten om echte milieuproblemen op te lossen.

Lesplan beschikbaar

Natuurlijk wordt je als leerkracht niet in het diepe gegooid. Minecraft heeft een lesplan ontwikkeld dat bij deze les hoort.

Meer informatie over het Minecraft Hour of Code is te vinden op de site van Minecraft:Education.