AI-gedreven assistent Tessa maakt lesvoorbereiding in twee minuten

- David Van Waeyenberghe

Het Nederlandse Prowise heeft een lerarenassistent ontwikkeld die lesvoorbereidingen kan maken in amper twee minuten tijd. ‘Tessa’ maakt dergelijke voorbereidingen aan de hand van vijf vragen en gebruikt, vanzelfsprekend, generatieve AI voor de uitwerking van de les.

De grootste uitdaging voor leerkrachten is het gebrek aan tijd, begint het persbericht van Prowise. Dankzij ‘TeachAssist’ Tessa, de TeachAssist hoeven zij geen uren meer te wijden aan lesvoorbereidingen. Op basis van vijf vragen ontwerpt Tessa in slechts twee minuten een les op maat. Zo laat de tool leerkrachten toe om tegelijk hun productiviteit te verhogen én leerlingen een boeiende les voor te schotelen.

Volledig uitgewerkte lessen


Als persoonlijke assistent neemt Tessa, aangedreven door generatieve AI, leerkrachten in snel tempo mee door het hele proces. De tool vraagt naar het onderwerp, de doelgroep, het gewenste aantal pagina’s en specifieke inhoudselementen – variërend van tekst en afbeeldingen tot quizzen, oefenvragen, mindmaps en woordwolken. Ook een voorkeur sjabloon voor de les is snel en eenvoudig geselecteerd.

“Bij de ontwikkeling van Tessa stond onze passie voor goed onderwijs centraal. Tessa geeft leerkrachten kostbare tijd terug, die geïnvesteerd kan worden in het inspireren en ondersteunen van leerlingen”, zegt Sabine Bruininx, Product Manager Prowise Presenter. De software zit vervat in Prowise Presenter, de gratis whiteboard-software van het merk. Leerkrachten worden na een simpele klik op het Tessa-icoontje, meegenomen via een interactief chatvenster.

lees ook

TeachAI lanceert AI-gids voor scholen

Op dit moment is Tessa als bèta beschikbaar in de software. In deze fase kunnen de leerlingen de toepassing nog niet zien in de Presenter-omgeving. Prowise zal de komende weken en maanden de toepassing nog verder optimaliseren op basis van feedback van gebruikers. Meer over Tessa is terug te vinden op de website van Prowise.