Video is populair bij leerlingen én onderwijsprofessionals

- Ilene Langen

In een onderzoek van Kaltura komt duidelijk naar voor dat het gebruik van video in het onderwijs steeds meer toeneemt. Leerlingen worden er tevreden van en werken zelfs net iets harder dan anders.  

In het ‘The State of Video in Education 2022’-rapport evalueert Kaltura elk jaar de impact van het gebruik van video in het onderwijs. Mede dankzij de coronapandemie is dat de afgelopen twee jaren sterk toegenomen.

Blije leerlingen

Maar liefst 97 procent van de onderwijsprofessionals die meewerken aan het onderzoek, geven aan dat het gebruik van video essentieel is voor het succes van studenten. Bovendien geeft 94 procent van de respondenten aan dat video leerlingen meer tevreden maakt en hen beter doet werken.

Volgens Michal Tsur, medeoprichter van Kaltura, heeft de coronapandemie een grote shift teweeggebracht in onderwijsinstellingen. Virtuele klassen, interactieve video’s en online leren zijn nu geen ver-van-ons-bed-show meer. “Ook al wordt video voornamelijk gebruikt om te leren, je kan er ook schoolse evenementen mee organiseren”, voegt hij er aan toe.

Video in verschillende contexten

Volgens het onderzoek zal hybride leren dan ook niet meer verdwijnen. In het hoger onderwijs volgt de meerderheid van de studenten namelijk zowel online les als les op de campus. Daarnaast neemt het gebruik van video alleen maar toe: 86 procent van de onderwijsprofessionals wil dit steeds meer integreren.

Ook voor leerkrachten is het gebruik van video een handige tool. Op die manier kan er vanop afstand worden samengewerkt en gebrainstormd. Iets meer dan de helft van de deelnemers (58%) geeft aan zich makkelijk online bij te kunnen scholen dankzij het gebruik van video.

lees ook

Helft studenten in het hoger onderwijs ontevreden over videosamenwerkingstools