Sony onderzoekt rol video in het Hoger Onderwijs
Video is voor de huidige generatie studenten een belangrijke bron van informatie. Als digital natives zijn zij opgegroeid met YouTube. Sony onderzocht het effect van deze trend op het hoger onderwijs.
Voor veel docenten, vooral de oudere garde, is het aloude schoolboek –naast de syllabus- de belangrijkste bron van betrouwbare informatie. De huidige generatie scholieren en studenten is –als digital native- echter gewend aan informatievergaring via verschillende media. YouTube wemelt van de tutorial video’s, die geschreven tekst steeds meer verdringen. Zelfs de Griekse Klassieken hebben tegenwoordig technische ondersteuning nodig.
De mensen bij Sony vroegen zich af in hoeverre de opkomst van video in het hoger onderwijs merkbaar is. Hun conclusie: video is –ook op universiteiten- een belangrijke factor geworden. Inmiddels gebruikt 87% van alle docenten, hoogleraren en lectoren video in hun colleges of seminars. Studenten die gewend zijn om alles “in video” te doen mogen zelfs al bij 43% van de ondervraagde onderwijsprofessionals hun opdrachten als videobestand inleveren. Bijna alle respondenten (93,5%) zien video als een mooi medium om de betrokkenheid van studenten bij de lesstof te vergroten.
Kansen voor afstandsonderwijs
29% van de respondenten biedt hun studenten inmiddels uitleg aan via video-on-demand, terwijl nog eens 30% de mogelijkheden om dit te doen aan het verkennen is. Ook het later terugkijken van colleges wordt steeds meer de regel: 53% van de professionals legt colleges vast en deelt deze met studenten.
Voor onderwijsinstellingen biedt dit mogelijkheden. Niet alleen kunnen bestaande studenten hun examens beter voorbereiden, maar instellingen kunnen hiermee ook afstandsonderwijs aanbieden, waardoor hun studentenaantallen kunnen toenemen.
Video in de toekomst
Volgens Sony zal video in de toekomst nog belangrijker worden. Het uitrollen van 5G zal hierbij een belangrijke faciliterende factor zijn. Sony hoopt met haar onderwijsproducten van deze trend te profiteren. Want, zo laat Sony weten: “Instellingen voor hogeronderwijs moeten de transformatieve manier waarop video en edtech-oplossingen het onderwijs kunnen beïnvloeden adopteren. Zo bieden ze studenten en personeel een hele dosis toekomstbestendige mogelijkheden om te leren en te onderwijzen.”