UGent omarmt opensource-technologie voor digitale lessen

- Cédric Van Loon

UGent zet in de grotere auditoria al jaren in op digitale lesopnames met het Opencast-opnamesysteem en kan vandaag beroepen op deze ervaring om haar meer dan 46.000 studenten het best mogelijke onderwijs te bieden. Het maakt gebruik van Red Hat OpenShift voor extra flexibiliteit, schaalbaarheid en performantie.

Sinds 2012 biedt UGent haar studenten de mogelijkheid tot het online volgen en herbekijken van colleges via digitale lesopnames met dit Opencast-systeem. Dit begon op kleinere schaal maar bij de start van dit nieuwe academiejaar worden al lessen opgenomen in 90 grote auditoria in ongeveer 25 gebouwen van de universiteit.

Nog voor de coronacrisis werden daarmee wekelijks ongeveer 350 lessen opgenomen, goed voor zo’n 4.000 opnames per semester. Met tussen de 2.500 en 3.000 unieke bezoekers per dag in een normale academieweek, konden de digitale lesopnames rekenen op een groot aantal trouwe kijkers. Sinds de start van het nieuwe academiejaar blijkt het aantal opnames en bezoekers per dag met dit systeem al bijna verdubbeld.

Red Hat OpenShift

Zowel het aantal opnames als de studenten die ze bekijken groeit sterk. Het vorige platform dat werd gebruikt om lesopnames te streamen, kon het volume niet langer aan. “Er deden zich steeds vaker problemen voor met het schalen van de toepassing en het systeem was soms onbeschikbaar”, vertelt Thomas Berton, team lead van de groep multimedia bij UGent. “De performantie en schaalbaarheid voldeden niet langer aan onze noden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing. En zo hebben we de overstap gemaakt naar het OpenShift-platform van Red Hat.”

De lesgevers leggen de lessen die ze wensen op te nemen in de grotere auditoria online vast in een kalender. Deze kalender is gekoppeld aan de opnameapparatuur op de verschillende leslocaties die de colleges vervolgens automatisch livestreamt en registreert. Achteraf worden de lesopnames lokaal bewaard in de centrale opslag van UGent en naar het OpenShift-platform gestuurd.

“Het platform is gekoppeld aan Ufora, ons leerplatform waar de studenten terecht kunnen voor al het nodige leermateriaal en verschillende onderwijsactiviteiten. Hier kan de docent makkelijk linken naar de lesopname die achterliggend draait op het OpenShift-platform. De student kan dan met een eenvoudige klik op de knop de opname streamen on demand, met lesgever en slides in afzonderlijke schermen. De lesgevers en studenten zijn vooral enthousiast over de betrouwbaarheid van het platform”, vertelt Thomas Berton.

Leestip: Analyse: het gebruik van digitale tools voor en tijdens de pandemie