Cyberaanval AP Hogeschool legt tien campussen plat

- Cédric Van Loon

De cyberaanval gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag. Om de impact te beperken, werden alle systemen onmiddellijk uitgeschakeld. Alle tien campussen werden gesloten en blijven vandaag ook sowieso dicht. De impact is volgens de woordvoerder beperkt gebleven.

Iets na middernacht kreeg de IT-dienst een verdachte melding waarop onmiddellijk alle systemen werden afgesloten in het hele schoolnetwerk. Woordvoerder Karolien Loriers: “Door deze snelle reactie is de schade beperkt gebleven. Slechts een deel van de ICT-systemen werden besmet.”

AP Hogeschool werd slachtoffer van ransomware waarbij hackers bestanden versleutelen en een geldsom eisen om de bestanden opnieuw beschikbaar te stellen. Er wordt met experts gekeken wat de impact is, wie er achter de aanval zit en welke oplossingen mogelijk zijn op korte en lange termijn.

Alle toestellen uitgeschakeld

Om te voorkomen dat de ransomware nog meer bestanden in het schoolnetwerk besmet en versleuteld, werden alle toestellen uitgeschakeld. Studenten en medewerkers kunnen hierdoor ook niet inloggen op het AP-netwerk. Alle tien campussen in Antwerpen, Turnhout, Lier en Mechelen bleven woensdag dicht en ook vandaag openen de deuren niet. Enkel puur offline praktijklessen of lessen bij de School of Arts kunnen fysiek doorgaan onder strenge voorwaarden.

De lessen gaan vandaag zo veel mogelijk online door zegt de woordvoerder. Tools zoals Microsoft Teams, Panopto, Digitap en e-mail zijn niet besmet met ransomware en kunnen wel veilig worden gebruikt. Enkel de online diensten die een veiligheidsrisico vormen, zijn niet bereikbaar.

Door de expertise die AP Hogeschool heeft opgebouwd tijdens de start van de coronapandemie kan er snel worden geschakeld naar afstandsleren en werken.

Leestip: Enorme stijging aantal cyberaanvallen op leeromgevingen