Breedband internet voor Brusselse scholen

- Jeroen Langendam

Middelbare scholen in Brussel moeten allemaal breedband internet krijgen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest  er miljoenen voor uit om dat voor de jaarwisseling te bereiken.

In Brussel gaan in totaal ongeveer 60.000 scholieren naar de middelbare school. Om hen goed voor te bereiden op de toekomst is een snelle internetverbinding noodzakelijk. Daarom lanceerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2014 het project “Fiber to the School”. Doel van dit project is om alle 175 middelbare scholen in Brussel aan te sluiten op breedbandinternet. Het project wordt uitgevoerd door het informatiecentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in samenwerking met IRISnet.

Breedbandinternet: het gaat om wat je er mee doet

Een aansluiting op breedband-internet alleen is niet voldoende, zo zegt Hervé Feuillien die vanuit het Brussels Gewest verantwoordelijk is voor het project:  “Bandbreedte is niet langer een probleem. Het gaat er nu om het gebruik van deze middelen te bevorderen”.

De potentie van breedbandinternet zit ook volgens Thierry Joachiem van IRISnet vooral in het gebruik: “Breedbandinternet zal de cursusinhoud diversifiëren. Het zal ook zorgen voor meer en leukere interactiviteit, terwijl het beter aansluit bij de wereld van de jeugd en hen creatiever laat denken”.

13 miljoen

Voor het project is in totaal 13 miljoen euro beschikbaar. Dat klinkt als een fors bedrag. Dat valt echter mee, want het  bedrag wordt over 6 jaar verdeeld. Per leerling komt de totale investering in breedbandinternet neer op 217 euro, oftewel 36 euro per jaar.