lancering goIT-programma stimuleert keuze voor STEM

- Jeroen Langendam

Om studenten te stimuleren een exacte of technische studie te gaan volgen lanceert Tata Consultancy Services het goIT-programma in België. Het programma is bedoeld om kinderen van 10-12 jaar te stimuleren aan de slag te gaan met IT en STEM.

Tata Consultancy Services, een bedrijf dat zich bezig houdt met IT en consultancy lanceert haar goIT-programma in België te lanceren. Doel van het programma is jonge kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met IT en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). TCS-vrijwilligers werken samen met docenten, zodat de leerlingen met technologie mooie dingen kunnen maken. Door kinderen al op jonge leeftijd te laten spelen met deze vakgebieden hoopt het bedrijf een nieuwe generatie technici te kunnen stimuleren.

goIT succesvol in de Verenigde Staten

Het goIT-programma van Tata is niet nieuw. Het werd in 2009 al in de VS gelanceerd en heeft sindsdien meer dan 10.000 kinderen bereikt. Met succes, zegt TCS: “De cijfers liegen er niet om: 94% van de studenten dat deelneemt aan goIT besefte dat een carrière in IT interessant zou kunnen zijn. 70% toonde na afloop van het programma een verhoogde interesse in STEM.”

Na het succes in de VS lag het voor de hand een soortgelijk programma ook in andere landen aan te bieden. Zweden en Duitsland hebben inmiddels een goIT-programma. Dankzij de samenwerking met het programma “Design Your City” van RHIZO kan goIT nu ook in België van de grond komen. De oprichter van Design Your City, Joos van Cauwenberghe:”We weten hoe belangrijk het is om de belangstelling van studenten voor IT te vergroten en hen te betrekken bij het bouwen aan hun toekomst. Samen met het goIT-programma zullen we onze workshops concreet, stimulerend en interactief maken.”

Lancering in West-Vlaanderen

Het goIT-programma is gestart in West-Vlaanderen, maar er is een sterke ambitie om alle middelbare scholen in België te bereiken. Aan het enthousiasme van de leerkrachten die in de eerste fase meedoen zal het niet liggen. Een deelnemend docent: “De combinatie van een professionele sfeer, gemotiveerde docenten en praktische diepgravende taken in een bloeiend marktsegment maakte het inschrijven van onze school voor goIT een no-brainer. Onze leerlingen bedanken ons nu al en in een latere fase zal ook de Belgische digitale economie dat doen.”

Om de gewenste groei te bereiken is er een lerarenopleiding georganiseerd. Hier ontdekken leerkrachten hoe ze het goIT-programma kunnen begeleiden in de klas. Naar verwachting zullen dit jaar in totaal 15 leerkrachten worden opgeleid. Samen bereiken ze naar verwachting 290 leerlingen met de workshops van goIT.