Microsoft wil Digikids volgend schooljaar verder evolueren

- Cédric Van Loon

Tot voor het coronavirus gaf Microsoft elke week aan een Belgische klas een zogenaamde Digikids-sessie waarin jongeren warm worden gemaakt voor technologie. Vandaag liggen die lessen vanzelfsprekend stil, maar Microsoft kijkt naar de toekomst hoe het Digikids kan evolueren richting volgend schooljaar.

Digikids is een initiatief van Microsoft België dat leerlingen lager onderwijs wil inspireren met technologie. Toen de softwaregigant naar een nieuw kantoor naast de vertrekhal van Brussels Airport verhuisde, heeft het educatieteam het concept uit de grond gestampt.

Lien Deleenheer, Education Lead Microsoft BeLux, legt uit waarom Digikids is gestart eind 2018. “Vanuit Microsoft worden we dagelijks geconfronteerd met een tekort aan ICT-profielen of mensen met een STEM-achtergrond. Uit een studie die we lieten uitvoeren voor de lancering, bleek dat je kinderen op jonge leeftijd moet triggeren met technologie om later die studie- en carrièrekeuze te maken. Onze boodschap is dat technologie iets fijn kan zijn.”

Als prominente technologiespeler ziet Microsoft zich verplicht om die problematiek aan te pakken. Dat tegelijk ook enkele producten van Microsoft de revue passeren, is meegenomen.

Dagindeling Digikids-sessie

De dagindeling van een Digikids-sessie voor de corona-pandemie start met de schoolbel. In plaats van richting de klas te wandelen, nemen de leerlingen en leerkracht de trein richting Brussels Airport, vergoed door Microsoft. Omstreeks 9u30 wandelt de klas het kantoor van Microsoft binnen. Iets later begin hun twee uur durende sessie waar werknemers van het bedrijf een interactieve sessie voorzien rond onder andere coderen, programmeertalen en de link tussen spelletjes en de technologie erachter.

Leerlingen werken in kleine groepjes en iedereen helpt elkaar binnen elke groep. In een van de activiteiten leren ze programmeren in Minecraft.

“Voor ons is het fijn om te zien dat tijdens de sessies leerlingen enthousiast zijn. Ze werken in kleine groepjes en iedereen helpt elkaar binnen de groep”, zegt Deleenheer. “Daarnaast leren ze ook een stukje programmeren met Minecraft. Het is fijn om te zien hoe leerlingen reageren wanneer hun codetaal wordt vertaald naar bewegingen op het scherm.” Wie graag gratis een uurtje programmeren in Minecraft wil testen, kan hier terecht voor meer informatie.

Na de sessie krijgen de leerlingen een rondleiding op kantoor waar ze diverse vragen kunnen stellen aan de werknemers. Daarna volgt de lunch in groep en als afsluiter overhandigt Microsoft de leerlingen aan Brussels Airport zodat ze ook een rondleiding krijgen van de luchthaven. Daarna keert iedereen met de trein terug om de schooldag af te sluiten.

Leerling en leerkracht inspireren

Niet alleen de leerlingen worden geïnspireerd tijdens zo’n Digikids-sessie. De leerkrachten krijgt ook heel wat ideeën toegereikt waarmee ze aan de slag kunnen. “Leerkrachten zijn enthousiast omdat ze zien wat het met de kinderen doet. Ze leren niet alleen programmeren maar ook probleemoplossend denken en samenwerken”, zegt Deleenheer.

Er wordt heel wat begeleidend materiaal met de leerkracht meegegeven zodat het niet bij die éne ervaring blijft.

Lien Deleenheer, Education Lead Microsoft BeLux

“Er wordt heel wat begeleidend materiaal met de leerkracht meegegeven zodat het niet bij die éne ervaring blijft. Voor ons is het belangrijk om aan hen te tonen dat het niet moeilijk is om aan de slag te gaan met de onderwerpen. Leerlingen zijn heel zelfredzaam. Een leerkracht hoeft daarom niet alles te kennen om hen succesvol te begeleiden. We willen die drempelvrees wegnemen.”

De rondleiding wordt dikwijls door verschillende Microsoft-werknemers gegeven omdat ze zich als vrijwilliger opgeven. Elke sessie moet toegankelijk blijven en door met verschillende vrijwilligers te werken wordt dat volgens Deleenheer extra benadrukt. “Elke collega die een sessie geeft, kan voor de leerlingen een rolmodel worden. Die band is belangrijk om het een toekomst in STEM of IT kan stimuleren.”

Concept wordt jaarlijks herbekijken

Zo’n Digikids-sessie zit bomvol activiteiten waarbij de leerlingen en de leerkracht fysiek in het gebouw van Microsoft moeten zijn. Daarnaast is de rondleiding binnen het kantoor een belangrijk onderdeel en is de tour op Brussels Airport voor iedereen inspirerend. Met de COVID-19-pandemie wordt thuiswerk aangeraden en kunnen scholen maar beperkt openen. Het laatste dat je dan wil, is met een hele klas een daguitstap doen naar Microsoft om leerlingen te inspireren.

brussels airport
Een rondleiding op Brussels Airport is voor elke leerling inspirerend. In de huidige omstandigheden is dit helaas niet realistisch en herbekijkt Microsoft het Digikids-concept.

“We herbekijken het concept sowieso elk jaar opnieuw om te zien wat er kan worden verbeterd. Voordat het coronavirus in ons land was, wilden we sowieso de capaciteit al verhogen naar volgend schooljaar omdat we veel scholen hebben moeten teleurstellen. We doen 30 tot 40 sessies per jaar, waarvan de helft Nederlandstalig. Dat werkt beperkend.”

“Met de huidige situatie moeten we nu goed nadenken hoe we dit concept kunnen realiseren. De ervaring van alle scholen de afgelopen weken moeten we sowieso verwerken in de nieuwe Digikids-reeks van het volgende schooljaar. Bovendien willen we tegelijkertijd onze capaciteit verhogen zodat meer klassen een sessie kunnen volgen.”

Microsoft werkt hard aan de volgende reeks en plant die met het nieuwe schooljaar te lanceren. Het educatieteam mikt op de periode september – oktober om het inschrijvingsformulier te openen samen met de nieuwe aanpak. Van zodra het zover is, lees je het hier op Schoolit.