Welke nieuwe laptop is het beste voor de student
Bij een nieuwe studie hoort een nieuwe laptop. Maar welke laptop moet je nu kopen, pc of Mac? Is een pc beter, of heb je juist absoluut een mac nodig? Als IT-professional zul je vanuit de organisatie die vraag voorgelegd krijgen. Het antwoord zal je misschien verbazen: dat hangt er maar helemaal vanaf.
Een nieuwe student krijgt een hoop te verwerken. Gewend aan de structuur van het secundair onderwijs is hij of zij ineens zelf verantwoordelijk voor de studievoortgang. En dan moeten ze ook nog eens wennen aan een nieuwe stad en moeten ze nieuwe vrienden maken. Helemaal als ze op kot zijn gegaan, komt er een hoop op hen af. Ineens moeten ze voor zichzelf zorgen. Met die dingen kunnen we niet helpen.
Er is echter één belangrijke vraag rondom een nieuwe studie waar jij als IT-professional hen wel bij kunt helpen. Want wat moeten ze nu voor een device aanschaffen? Een pc of een mac?
Die vraag zou trouwens niet alleen studenten bezig moeten houden, ook docenten doen er goed aan bij het opstellen van het curriculum en het lesplan na te denken over de devices die studenten (kunnen) gaan gebruiken.
Een Mac is een pc
Technisch gezien is het helemaal geen vraag. Het is misschien vloeken in de kerk, maar een Mac is ook “gewoon” een pc (personal computer).
Door briljante marketing is het onderscheid tussen de Windows-pc en de apparaten van Apple er eentje geworden die verder gaat dan alleen het vergelijken van specificaties. Kiezen voor een pc of een Mac is haast een lifestyle-keuze geworden. Maar welk systeem is nu het beste voor de student die net begint aan zijn nieuwe opleiding??
Begin bij de eisen
Je kunt natuurlijk op je gevoel afgaan, of je laten leiden door de salespitch van de verschillende hardware-leveranciers. Maar wij zijn meer van de onderbouwde keuzes. Begin daarom met het opstellen van een lijstje met eisen waaraan je studie-computer moet voldoen.
Welke apps moet je computer aankunnen
Wat goed is om te weten, is dat je op een Mac ook Windows kunt installeren. Omgekeerd, macOS op een Windows pc, kan echter niet. Dat pleit in het voordeel van een Mac. Als je studie zowel het gebruik van Apple-apps als Windows-apps vereist, is de student dus haast wel aangewezen op een Mac. Je installeert Boot Camp op je Mac, zodat je ook Windows kunt draaien en vervolgens is het switchen van besturingssysteem slechts een kwestie van een druk op de knop.
Het begint dus allemaal bij de software die voor de studie nodig is. Om een wildgroei aan applicaties te voorkomen, is het handig wanneer de IT-ondersteuning een overzicht heeft van de vele apps die in het onderwijs nodig zijn. Streef ernaar om het de student zo handig mogelijk te maken. Wil, op één na, elke docent gebruik maken van Windows-apps? Probeer dan een goed alternatief te vinden voor die ene Apple-app, zodat studenten niet (onnodig) gedwongen worden om een Mac te kiezen.
Want draait alle software op windows? Dan is de student redelijk vrij in je keuze. Zijn Apple-apps verplicht? Dan is de keuze wat meer beperkt.
Wat mag het kosten
Het grote nadeel van een Mac ten opzichte van een Windows-pc is het prijskaartje. Iedereen die zich een paar minuten in hardware heeft verdiept weet dat Mac een stuk duurder is dan een pc, zelfs als je onderwijskortingen meeneemt. Een pc is simpelweg stukken goedkoper. Het design is wat minder gelikt, maar wie wat minder te besteden heeft zal daar minder aan hechten. En die Apple-apps? Ach, die kun je ook in het computerlokaal gebruiken, toch?
Een Windows-pc is minstens zo goed als een Mac.
Hoe flexibel moet je laptop zijn?
Een ander groot verschil tussen pc en Mac is dat de pc veel makkelijker aan te passen is. Computers verouderen snel. Wat vandaag state-of-the-art is, is over een paar jaar haast pre-historisch. Een pc kan makkelijk worden geüpgraded. Vergroot het werkgeheugen, breid de opslagcapaciteit uit, of voeg een sterkere videokaart toe. Met een pc kan het allemaal, waardoor je uiteindelijk veel langer met dezelfde laptop vooruit kunt.
Bij een Apple-systeem is dat iets lastiger. Sterker nog, het kan zo maar zijn dat je MacBook helemaal niet geüpgraded kan worden. En als het al kan, is het een stuk duurder dan bij een pc. Veel pc’s worden zelfs op de markt gebracht voor een enorm lage prijs, zodat je deze later zelf kunt upgraden. Denk aan ultrabooks, budget laptops en de wat eenvoudigere gaming laptops. Dit is een goede manier om de kosten wat te spreiden. In plaats van in één keer een fors bedrag neer te tellen, begin je met de basis waaraan je steeds wat meer toevoegt.
Technische ondersteuning
Een punt waar de meeste mensen van te voren niet over nadenken is de mate van support die voor een computer beschikbaar is. Dankzij de vele Apple-stores kun je bij problemen hier even met je device langsgaan voor een oplossing.
Het gaat niet om de hardware, maar om wat je ermee gaat doen.
Bij pc’s (zeker bij zelfbouwsystemen) is dat wat lastiger. Het begint met een support-ticket en een (mogelijk) eindeloze uitwisseling van e-mails. Maar als er écht iets kapot lijkt te zijn, ben je aangewezen op fabrieksgarantie. Dat betekent vaak dat je je pc moet opsturen, waardoor je een tijdje zonder device zit.
Hey! En Google dan?
Het is grappig dat het soms lijkt alsof de mensheid bestaat uit twee kampen. Aan de ene kant de pc-gebruiker, aan de andere kant de Apple-fan. Beide leven in een eigen wereld, met een volledig geïntegreerd software-ecosysteem.
Maar was er niet nog een andere aanbieder?
Google is met haar Chromebooks voor het onderwijs absoluut een partij om in de gaten te houden. Chromebooks zijn goedkoop, makkelijk te gebruiken en zijn uitermate veilig. Een Chromebook is voor de meeste studies ideaal.
Zolang je geen specialistische software nodig hebt (zoals Adobe Suite, AutoCAD, stevige editing-tools voor audio of video) kun je met een Chromebook prima vooruit. Het maken van aantekeningen, emailen, bijhouden van documenten en dergelijke gaat prima op deze goedkope werkpaarden van Google.
Er is geen slecht computersysteem
Een ding wat je ten allen tijde voor ogen moet houden is dat er geen slechte keuze is. Mac, Windows of Chromebook, het zijn allemaal goede systemen. De operating systems zijn goed doordacht en de hardware kan in principe prima je hele studie mee. Het doen van een miskoop is eigenlijk onmogelijk. Maar de systemen verschillen wel van elkaar, waardoor de ene laptop beter bij jouw studie en jouw situatie past dan de ander.
Stel een divers aanbod samen
De ene student is de andere niet. Zorg daarom dat je in je advies rekening kunt houden met de situatie van de student. Het is goed om de minimum specificaties van de aan te schaffen device zo laag mogelijk zijn, zodat elke student -ook die met een smallere beurs- deze investering kan dragen. Daarnaast kun je andere systemen voorstellen die weliswaar iets meer kosten, maar wel betere prestaties leveren.
Wát dat minimum-systeem precies is, hangt af van de opleiding. Een architectuur-student die complexe 3D-modellen moet kunnen maken zal een zwaarder systeem nodig hebben dan een student taalwetenschap, voor wie de basisfunctionaliteiten van de Chromebook meer dan genoeg zijn. Ga voor het advies dus altijd in gesprek met het onderwijzend personeel, zodat precies duidelijk is wat er precies van de pc of mac wordt gevraagd.
Met het lijstje in de hand kun je het gesprek aan met je hardwareleverancier. Bespreek ook de mogelijkheid om bepaalde software (bijvoorbeeld Office, of een statistisch pakket zoals SPSS) standaard met de nieuwe pc of mac mee te leveren. Uiteraard met studentenkorting.
Laat je in ieder geval niet gek maken door de marketing en negeer de druk die je misschien voelt om vooral voor het een of het ander te kiezen. Een Windows-pc is minstens zo goed als een Mac.
Het gaat bij deze keuze niet om de hardware of om het merkje dat op de computer staat, maar om wat de student er (voor zijn studie) mee gaat doen. Zoek dus uit wat voor de opleiding nodig hebt en kies de computer die daar het best op aansluit. Communiceer de specificaties waaraan de nieuwe pc of mac moet voldoen. Zo kunnen de studenten zelf kiezen: gaan ze voor het door hun opleidingsinstelling aangeboden systeem, of zoeken ze zelf iets uit wat hen beter bevalt.