‘Vergeet de projectoren van vroeger, de techniek vandaag staat veel verder’
De kans is groot dat er in heel wat klaslokalen van jouw school digitale borden staan. Eerst was projectie de technologie bij uitstek daarvoor, maar steeds meer scholen kiezen nu voor een groot aanraakscherm. Met nieuwe innovaties zoals laserprojectie en whiteboards wil Epson projectie opnieuw aantrekkelijk maken.
Scholen moeten vandaag digitaliseren en de eerste stap daarin is projectie of een aanraakscherm. Projectoren gaan al meer dan 10 jaar mee in klaslokalen, maar tussendoor is er heel wat veranderd binnen die markt. Slimme sensoren kunnen een aanraakscherm simuleren zonder dat je daarvoor een tv-scherm nodig hebt. In de nieuwste modellen zitten voortaan een laser als lichtbron met een lange levensduur van 20.000 uur.
Tegenover zo’n projector staat een slim tv-scherm dat aanraakgevoelig is. De formaten groeien gevoelig richting 80 inch en meer, waardoor ze in de buurt komen van projectiegrootte. Hoog tijd volgens Epson om een versnelling hoger te schakelen met hun nieuwe projectoren, maar het merk kijkt verder dan projectie om een beter digitaal klaslokaal voor leerkracht en leerling te realiseren.
Van frontaal lesgeven naar samenwerken
“Ondanks de luide lokroep naar digitalisering, willen leerkrachten nog heel graag schrijven op een bord. Het liefst zelfs met een krijtje of een stift. Ze willen iets wat in hun hoofd zit, kunnen opschrijven. Hetzelfde geldt voor studenten”, zegt Oscar van der Linden, Business Sales Manager bij Epson Benelux.
“Het onderwijs verandert van frontaal lesgeven, waar de leerkracht alles zendt en de leerling ontvangt, naar meer samenwerken. We evolueren naar projectmatig onderwijs. In Nederland zagen we dat stelselmatig gebeuren de afgelopen twee tot drie jaar. België staat volgens mij op het punt om ook die stap te zetten.”
Epson mikt daarom op een totaalconcept dat per klaslokaal wordt uitgedokterd, in plaats van een massaproject waar je in bulk 30 keer hetzelfde koopt. Het heeft voor sommige klassen een ‘visualiser’, een flexibele camera waarmee je live beelden op het bord kan projecteren. Daarnaast werkt het voortaan ook samen met Smit Visual voor whiteboards.
Met stiften en projectie
Dat laatste is belangrijk volgens Dirk Devos, Business Accountmanager bij Epson. “In deze combinatie vullen digitaal en analoog elkaar aan. Een leerkracht kan blijven werken zoals op een klassiek bord en tegelijk is er een projector beschikbaar voor interactiviteit waar nodig. Zo wordt de leerkracht nergens toe geforceerd.”
Tijdens het dubbelinterview wordt duidelijk hoe belangrijk de samenwerking is tussen Epson en Smit Visual. In elk concept dat het naar voren brengt, is Chameleon een essentieel onderdeel. Het voelt aan alsof Epson goed begrijpt dat een klassieke projector niet altijd genoeg is om leerkrachten en ICT-coördinatoren te overtuigen.
“Stel dat een project door diverse groepen studenten moet worden uitgevoerd. Allemaal op de compacte ruimte van een projector tegelijk werken is niet mogelijk. In combinatie met zo’n whiteboard kan dat wel en dient projectie als ondersteuning,” benadrukt van der Linden.
“Hoe begint zo’n project meestal? De eerste stap is een brainstormsessie: wie doet wat, wanneer is de deadline, wie neemt de leiding? Denkbeelden worden uitgetekend. Daarna moet er iets worden uitgewerkt, eventueel via een scrumsessie. Tot dan heb je helemaal geen digitale tools nodig. Pas wanneer je een website wil analyseren, een video wil presenteren of andere zaken wil doen, dat de tools in actie komen.”
Breeeedbeeld projectie
Het totaalconcept van Epson oogt heel degelijk, maar het bedrijf moet heel wat vooroordelen rond projectie uit de wereld helpen. Het belangrijkste en meest dominante is dat elke ruimte verduisterd moet zijn om fatsoenlijk te projecteren. Bij een tv-scherm is dat niet nodig, waardoor die aan populariteit winnen de laatste jaren.
“Scholen kennen projectoren vooral van oude modellen die ze te lang blijven gebruiken waardoor er nog amper licht uit komt. Uiteraard is een tv-scherm dan toffer, maar niet elke leerkracht kan degelijk werken op zo’n klein werkoppervlak. Pas dan komen ze tot de conclusie dat nieuwe projectoren een veel sterkere lichtbron hebben en bij daglicht prima werken,” zegt van der Linden.
Daarnaast hebben projectoren vandaag steeds meer de brede 16:6-beeldverhouding zoals het klassieke schoolbord. Een 16:9-beeldverhouding is ook mogelijk, maar die focust meer op de consumptie van media en biedt minder ruimte in de breedte om samen te werken. “Een breder projectiebeeld benadert meer het klassieke krijtbord van vroeger. Met projectie kunnen we tot 120 inch projecteren, wat veel groter is dan de grootste tv-schermen die vandaag worden geïnstalleerd,” aldus Devos.
Chameleon whiteboard
De samenwerking met Smit Visual wat betreft Chameleon whiteboards als totaaloplossing is een bewuste keuze. Het schrijfoppervlak is geëmailleerd, wat ervoor zorgt dat het bord mooi wit blijft ongeacht hoeveel je erop schrijft. Bij folie of speciale verf merk je dat na enkele jaren de vegen niet meer helemaal verdwijnen. Hier blijft het volgens de fabrikant perfect 25 jaar lang gegarandeerd wit.
De achterkant van het whiteboard is metaal, waarmee het magnetisch kan worden bevestigd aan de muur.
De achterkant van het whiteboard is metaal, waarmee het magnetisch kan worden bevestigd aan de muur. Wie maar een beperkt startbudget heeft, kan met een klein oppervlak beginnen. Daarna kan het werkoppervlak nog altijd worden vergroot waar nodig. Het systeem is heel modulair en wordt door Chameleon en Epson samen voorgesteld als één partij bij elke school.
“De samenwerking tussen beide partijen gebeurt in heel Europa, maar in de Benelux en Engeland staan we het verst”, zegt van der Linden trots.
Analoog en digitaal
Op het einde van de rit wil Epson natuurlijk het liefst van al overal projectoren verkopen en scholen die voor aanraakgevoelige tv-schermen kiezen overtuigen van de voordelen van projectie. De projector moet tegen heel wat vooroordelen vechten door toestellen uit het verleden, maar met Chameleon heeft Epson een sterke partner aan boord voor een modern totaalconcept.
De huidige line-up van slimme projectoren met een aanraakgevoelig projectiebeeld wordt stelselmatig vervangen door laserprojectie, wat een heel helder beeld combineert met een lange levensduur waarbij je nooit meer een projectorlamp moet vervangen. Daar schuilt een grote besparing: een lagere kost- en onderhoudsprijs vergeleken met een aanraakgevoelig tv-scherm. Tot slot behouden leerkrachten hun dierbare schoolbord met de whiteboardoplossing van Chameleon in tandem met projectie.
In de klas vandaag en van de toekomst moeten leerlingen en leerkrachten volgens van der Linden veel meer samenwerken dan voordien. De combinatie van analoog (whiteboard) en digitaal (projector) is in zijn ogen de perfecte combinatie om klaar te zijn voor de toekomst, zonder dat je geforceerd elke keer naar technologie moet grijpen.
Dit is een redactioneel artikel geschreven in samenwerking met Epson. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.