Lenovo zet in op digitale onderwijs-transformatie in de klas van de toekomst

- David Van Waeyenberghe

[Advertorial] Om docenten, studenten en ICT-coördinatoren te helpen de digitale transformatie te omarmen en te laten slagen, maakt Lenovo EdTech-bronnen toegankelijker via branchesamenwerkingen. De grote, interactieve displays uit de Lenovo ThinkVision S-Series vergemakkelijken dan weer de integratie van technologie in het klaslokaal.

Het onderwijs verandert sneller dan ooit door het inzetten van digitale technologieën in klaslokalen en werkplekken. Studenten bereiden zich tegenwoordig voor op banen en carrières die nog niet kunnen worden voorgesteld omdat (mobiele) toestellen en technologische trends zoals AI, robotica en data-analyse vaardigheden vereisen in Industrie 4.0. Lenovo ondersteunt scholen op het digitale transformatietraject met strategische planning, professionele ontwikkeling, les- en leermiddelen en nieuwe technologische oplossingen.

Ed Tech Consulting diensten

Lenovo ondersteunt scholen bij het uitbreiden van hun digitale ecosystemen via de nieuwe Ed Tech Consulting diensten. Deze diensten helpen Lenovo-klanten bij het identificeren en implementeren van de juiste technologieën om te voldoen aan de onderwijsbehoeften van studenten. Het laten groeien en ondersteunen van innovatie in de klas vereist voortdurende professionele ontwikkeling om technologie op transformatieve manieren te integreren.

“Slim samenwerken met onderwijsverstrekkers is belangrijk. Iedereen moet toegang hebben tot onderwijs. We zijn ervan overtuigd dat virtuele en hybride leeromgevingen blijven bestaan”, zegt Alexander Bruinewoud, Channel Accountmanager bij Lenovo. “Ze helpen ook bij het toegankelijk maken en houden van onderwijs voor iedereen. In onze klas van de toekomst combineren wij grafische mogelijkheden met technologie zodat kinderen kunnen zien en ervaren wat hen wordt geleerd. Zonder dat hiervoor ingewikkelde VR-brillen of zo nodig zijn.”

Tablet Academy

Om aan de nood voor ondersteuning van klasinnovaties tegemoet te komen, werkt Lenovo samen met toonaangevende educatieve adviseurs in de Tablet Academy (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en Education Elements (VS). Deze adviesbureaus bieden de expertise die nodig is om te helpen transformeren met slimmere technologie. Ze bieden Lenovo-klanten diepgaande inzichten, ontwerpdenken, facilitering en een uitgebreide toolkit met bronnen.

“Lenovo versnelt de toekomst van leren door onderwijsoplossingen te ontwikkelen en te leveren die leraren en hun leerlingen inspireren en versterken”, zegt Stuart King, Global Head of Education bij Lenovo. “Terwijl scholen hun digitale transformatiedoelen nastreven, zullen onze Ed Tech Consulting diensten onze klanten helpen hun digitale ecosystemen uit te breiden, te innoveren en capaciteit op te bouwen om betere leerresultaten te implementeren.”

Duurzame doelstellingen

Lenovo heeft zich aangesloten bij het Intel Skills for Innovation Initiative (SFI). Een bewuste keuze om bij te dragen tot een betere planeet. “Ons Sustainable Forestry Initiative draagt bij aan onze ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen”, gaat Alexander Bruinewoud verder. “We letten daarbij niet alleen op onze eigen uitstoot, maar werken ook actief mee aan het behoud van onze aarde door initiatieven technologisch te ondersteunen. Zo helpen we Bytelake met hun initiatief om nieuwe bomen te planten en die te monitoren.”

Het blijft niet alleen bij ondersteunen van initiatieven. Ook in eigen huis heeft Lenovo al het één en ander verwezenlijkt. “Enerzijds proberen we zoveel mogelijk te werken met en rond duurzame verpakkingen. Anderzijds keken we ook naar het energieverbruik van onze fabrieken, zoals in Hongarije, en onze kantoren.”

ThinkVision iLFD

Lenovo is, bijna vanzelfsprekend, gekend om zijn draagbare toestellen. Om het lesgeven nog interactiever te maken, lanceert Lenovo nu ook een groot presentatiescherm: ThinkVision iLFD. “Lenovo onderscheidt zich door het uitgebreide ecosysteem aan veelzijdige hardware, software en diensten. De nieuwe ThinkVision iLFD is speciaal gebouwd voor scholen, met verbeterde functies die helpen om de samenwerking in de klas te verbeteren”, aldus Bruinewoud.

Het grote scherm is beschikbaar in 65” en 75” en bevat uitgebreide onderwijstools die toegankelijk zijn op het scherm. Ze beschikken over een interactieve whiteboardfunctie in de cloud voor een boeiende en hybride leeromgeving. De iLFD uit de ThinkVision S-serie is compatibel met Windows en ChromeOS en kan rechtstreeks of draadloos worden aangesloten. De toestellen zijn beschikbaar bij de educatiepartners van Lenovo.

ThinkVision iLFD

Lage landen, belangrijke landen

Wij vroegen ons bij het lezen van het persbericht rond de ThinkVision iLFD af hoe belangrijk een land als België (en bij uitbreiding Nederland) is voor een grootmacht als Lenovo. “Het zijn relatief kleine markten, maar wel belangrijk omdat ze op wereldvlak hoog scoren in innovatie in onderwijs. We zien dat de samenleving en onze manier van leren steeds meer digitaal wordt door de inbreng van onder andere AR, VR. Hybride klasomgevingen zijn in de toekomst niet meer weg te denken. Ook voor de Belgische en Nederlandse markt biedt dit mooie kansen die we graag onderzoeken met de educatiepartners.”

Lenovo ziet nog veel uitdagingen in de steeds veranderende onderwijswereld. “De uitdagingen in de hybride en virtuele leeromgevingen liggen vooral in het verbreden van het aanbod wat service-ondersteuning en software-oplossingen betreft. Daarin zetten we beheer en veiligheid voorop. Er is een groot en mooi speelveld voor innovatie beschikbaar. Met onze eerder genoemde vernieuwingen en digitale technologieën willen we daar graag onze rol in spelen. Er zijn echt heel mooie dingen mogelijk die het leren aangenamer en eenvoudiger maken”, besluit Alexander Bruinewoud.


Dit is een commerciële bijdragen in samenwerking met Lenovo. Klik hier voor meer informatie over de onderwijsoplossingen van Lenovo.