“En waarom zouden we onze knowhow niet ter beschikking stellen?”

- Gastauteur

Vele CTO’s en CIO’s hebben er hun tanden op stukgebeten, maar de pandemie slaagt er wel in: de digitale transformatie van diverse organisaties versnellen. Bedrijven moesten snel schakelen om thuiswerken mogelijk te maken. Ook onderwijsinstellingen moesten op zoek naar oplossingen om – online – in contact te blijven met hun leerlingen. En dat loopt vaak niet van een leien dakje.

TeamWorks is ontstaan na een persoonlijke ervaring van Michael Verveckken, managing director bij Fujitsu België. “Door de coronamaatregelen moesten leerkrachten plots via digitale weg lesgeven of taken doorgeven. Voor een leerkracht ICT is dat evident, maar voor leerkrachten die in hun lessen minder met computers bezig zijn – denk aan klassieke talen of geschiedenis – is dat minder het geval. Zo wou een leerkracht in de eerste week van de ‘lockdown’ via een videocall zijn leerlingen bereiken. Maar binnen de bestaande infrastructuur van zijn school lukte dat niet. Hij vroeg om hem hierbij even te helpen, wat ik uiteraard met plezier heb gedaan. Maar toen maakte ik de bedenking dat hij wellicht niet de enige is die hiermee sukkelt. Het begin van het project TeamWorks.”

Gratis expertise

Teamworks is slechts één van twee sociale projecten waaraan Fujitsu deelneemt om het onderwijs te helpen in de digitalisering. Via Digital4Youth helpt het schoolkinderen die thuis geen computer hebben. Met TeamWorks helpt Fujitsu scholen om hun digitale connectie met de leerlingen te verbeteren.

Teamworks is slechts één van twee sociale projecten waaraan Fujitsu deelneemt om het onderwijs te helpen in de digitalisering.

Concreet is TeamWorks een eigen initiatief met focus op Microsoft Teams voor Onderwijs. Een project dat de connectiviteit van scholen helpt te verbeteren. Scholen die niet gewend zijn om digitaal les te geven en op afstand te werken. Het project wordt volledig gedragen door het Fujitsu Microsoft Practice Team, aangevuld met vrijwilligers van andere Fujitsu-afdelingen.

Expertise inzetten

“Zij zijn dagelijks bezig om de uitdagingen van bedrijven op te lossen met de vele mogelijkheden van Microsoft Office 365 en Microsoft Teams. Het is maar een kleintje om die expertise ook vrijwillig in te zetten om de noden van het onderwijs op te lossen”, vertelt Michael Verveckken. In eerste instantie helpt het Fujitsu Microsoft Practice Team de scholen met licenties. “Het team zorgt ervoor dat geaccrediteerde onderwijsinstellingen kunnen genieten van de gratis licenties voor Office 365 – nu ook met Teams – en andere aanvullende hulpmiddelen voor de digitale klas.”

Daarnaast wordt ook de technische knowhow van het team ingezet om de praktische ondersteuning te geven. Zo kan de school hun digitale klas vlot installeren en ook het online contact met hun leerlingen garanderen. Zeker nu scholen na de paasvakantie van start gaan met ook videolessen, is deze ondersteuning een meerwaarde. Het Fujitsu Microsoft Practice Team zal ook richtlijnen meegeven om de beveiliging te optimaliseren. Want aan elke medaille hangt een keerzijde: nu steeds meer leerkrachten en leerlingen thuis online connecteren, zijn ze helaas een ideale prooi voor hackers.

Taskforce Vlaamse overheid

De uitdagingen vandaag zijn groot, in elke sector. Maar elke uitdaging biedt ook een opportuniteit,  digitaal in dit geval. Door de uitbraak van covid-19 kwamen deze in een stroomversnelling, waardoor de Vlaamse overheid de taskforce Vlaanderen Helemaal Digitaal heeft opgericht. Eén van de taken is om alle digitale initiatieven die organisaties, instellingen en overheden beter doen werken in kaart te brengen en te promoten. TeamWorks is een van de initiatieven die werden geselecteerd.

De technische knowhow van het team wordt ingezet om praktische ondersteuning te geven.

“En daar zijn we fier op, omdat dit sociaal project voornamelijk wordt gedragen door vrijwilligers. We zijn er ook van overtuigd dat er geen weg terug meer is na corona. Telewerken zal niet alleen in de bedrijfswereld een blijver zijn, ook het onderwijs zal deze digitale versnelling niet meer kunnen lossen”, besluit Michael Verveccken.

Scholen, leerkrachten of ouders die zijn geïnteresseerd in deze ondersteuning, kunnen terecht op de website van de Vlaamse Overheid.

Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van Fujitsu. Voor meer informatie over het bedrijf kan je hier terecht.