Hoe upgrade je gratis naar Windows 11?
Microsoft lanceerde Windows 11 officieel op 5 oktober. Gebruikers kunnen echter nog tot 2025 gebruik maken van Windows 10. Wanneer je toch al een upgrade wil uitvoeren, geven we je hier een stappenplan mee.
Eerder al schreven we over enkele redenen om wel of niet te upgraden naar Windows 11. Gebruikers die helemaal overtuigd zijn van het nieuwe besturingssysteem, geven we hieronder een kort stappenplan mee om de overstap vlot te laten verlopen.
Maak eerst een back-up
Hoewel Microsoft aangeeft dat je bestanden en gegevens met je Microsoft-account meeverhuizen, kan het nooit kwaad een back-up te maken. Zo ben je zeker dat er niets verloren gaat.
De softwaregigant geeft hier zelf enkele tips hoe je dat het best kan aanpakken.
Upgraden maar
Eerst en vooral zoek je best eens onder Instellingen en Windows Update naar nieuwe updates. Indien Microsoft jouw systeem als prioriteit ziet, kan je Windows 11 meteen installeren.
Is dat niet het geval, dan kan je naar de Windows 11-downloadpagina gaan. Hier kan je de Windows 11-installatieassistent downloaden en de instructies van de tool volgen.
Wanneer je de assistent opent, kies je voor Uitvoeren. Zodra het hulpprogramma aangeeft dat je hardware compatibel is met het systeem, krijg je de licentievoorwaarden te zien. Kies daar voor Accepteren en installeren. Daarna klik je op Nu opnieuw opstarten om de installatie te voltooien.
Daarnaast kan je ook een installatie-USB of -DVD maken om Windows 11 op een ander systeem te installeren. Hiervoor dien je de tool om installatiemedia te maken te downloaden. Dat kan op dezelfde pagina als hierboven aangegeven.
Wanneer je het hulpprogramma uitvoert, moet je eerst instemmen met de licentievoorwaarden. Daarna kan je bij Wat wilt u doen? kiezen voor Installatiemedia voor een andere pc maken. Hier kies je de taal, de versie en architectuur (64-bits CPU) voor Windows 11, én het medium dat je wil gebruiken.
Tot slot kan je via de webpagina ook nog een ISO-bestand downloaden. Hiermee kan je aan de slag om het besturingssysteem op een virtuele machine te installeren indien nodig.
Je dient echter niet te vergeten dat Windows 11 geen gratis besturingssysteem is: een licentie is dus noodzakelijk.
Lees ook: Windows 11 momenteel op net geen 5 procent van de computers en laptops aanwezig – ITdaily.