Een leven lang leren met podcasts

- Fleur Arkesteijn

Menig leraar pleit voor een leven lang leren. Er zijn allerlei manieren waarop je je kunt ontwikkelen in je vak. In de snel veranderende wereld, is die professionele ontwikkeling voor de leraar onmisbaar. Zij zijn immers belast met de lastige taak hun leerlingen voor te bereiden op een onbekende toekomst.  

Om die taak te vervullen, volgen leraren bijspijkercursussen, trainingen op werk, volgen ze de vakliteratuur en doen ze onderzoek. Om het gemakkelijker te maken, zijn we groot fans van podcasts. Podcasts hebben veel voordelen.

De voordelen van podcasts

Ten eerste zijn podcasts ideaal om te multitasken. Je hoeft niet naar een scherm te kijken, en je hebt je handen vrij. De podcasts transformeert het doen van de afwas in een leerzaam college van je favoriete professor. De ochtendspits is niet langer een bron van ellende, maar jouw eerste streepje voor op je collega’s. 


De podcast bestaat in vele vormen. Net als op bijvoorbeeld de radio, zijn er panel discussies, interviews en reportages. De instapdrempel voor het maken van podcasts is niet heel hoog, en er zijn dan ook eindeloos veel perspectieven te vinden, van over de hele wereld. Er zijn natuurlijk podcasts die specifiek over educatie gaan, of leraren die hun ervaringen delen, maar het is ook een goede informatiebron over andere zaken. 

Aanraders: Podcasts over het onderwijs

Kennisnet
Kennisnet heeft veel inspirerende podcasts gemaakt over het onderwijs. De onderwerpen zijn erg verschillend en er is een breed aanbod. Er zijn meer praktische podcasts, over het invoeren van programmeerlessen in de klas, maar ook interessante discussies over de toekomst van het onderwijs. 


Talks with Teachers

Deze podcasts barst van de ideeën voor leraren, en gesprekken met interessante leraren en figuren in het onderwijs. De podcasts zijn Engelstalig. Er staat meer dan 100 uur aan materiaal op de website, dus je kunt voorlopig vooruit.

Onderwijsvragen

Claire Boonstra stelt interessante vragen over het onderwijs. Het zijn leuke, onderhoudende podcasts. De antwoorden op de vragen die ze stelt, inspireren tot verandering, of plechten juist voor bestaande systemen. Onderwijsvragen biedt ook sessies aan, waarbij leraren in een vertrouwde omgeving het beleid en aanpak in hun eigen school bevragen. Er zijn op moment van publiceren 25 afleveringen.

Opgejaagd

Jenniffer Petterson, een Zweedse, stelt kritische vragen over het Nederlandse onderwijssysteem. De podcast is interessant voor leraren én ouders, ook als je uit Belgie komt. In Zweden is het onderwijssysteem vrijer en wordt er minder druk op de kinderen gelegd. Ze komt met interessante observaties en goede alternatieven. De serie bestaat uit negen delen. 

Krachtige Leraar

De Krachtige Leraar is een podcast die gericht is op docenten die zichzelf willen verbeteren. Elke twee weken komt er een nieuwe aflvering uit, waarbij een thema centraal staat, zoals bijvoorbeeld ‘orde houden’, ‘aandacht’ of ‘growth mindsets’. 

Tedtalks Education

Iedereen kent natuurlijk de TED-talks, maar lang niet iedereen weet dat ze ook als podcast beschikbaar zijn. Erg prakisch, als je geinspireerd wilt worden, maar ook een druk schema hebt. De onderwerpen binnen educatie zijn erg breed, en er zijn bijvoorbeeld podcasts over van wat hip-hip ons leert over wetenschap, tot tips over hoe kinderen het best tot hun recht komen. De talks zijn Engelstalig.