Texas Instruments maakt hun apparaten minder bruikbaar

- Jeroen Langendam

Om fraude bij examens te voorkomen heeft Texas Instruments een aantal functies van haar grafische rekenmachines verwijderd. Daar is niet iedereen blij mee.

Texas Instruments, wie kent het bedrijf niet. Generaties hebben hun schoolcarrière doorlopen met een (grafische) rekenmachine van dit bedrijf. Texas Instruments heeft al jaren een monopolie-positie. Dat is vooral te danken aan een sterke lobby, want de technische specificaties van de rekenmachines van het Amerikaanse bedrijf zijn de afgelopen tien jaar eigenlijk niet veranderd.

Inmiddels hebben anderen niet stil gezeten. Daardoor zijn er verschillende alternatieven voor de dure rekenmachines van Texas Instruments. De grafische rekenmachines zijn eigenlijk allang niet meer van deze tijd.

Ondanks de opkomst van de smartphone en apps zoals Desmos heeft Texas Instruments de markt stevig in handen, zodat ze hun apparaat nog altijd voor 100 euro kunnen verkopen. Maar ook bij Texas Instruments zullen ze beseffen dat hun markt langzaam zal verdwijnen.

De meeste bedrijven reageren op een dergelijke bedreiging met nieuwe functionaliteiten en features. Of zelfs met slechts een redesign van het product. Zolang het product maar aantrekkelijker wordt. Bij de grafische rekenmachine zou het bijvoorbeeld weinig moeite kosten om het werkgeheugen te verdubbelen (van 154kb RAM naar 308kb is maar een kleine stap). En wat houdt het bedrijf tegen om leuk gekleurde apparaten op de markt te brengen?

Weg met C++

Texas Instruments doet echter precies het tegenovergestelde. Het bedrijf verwijdert de ondersteuning voor software in C of verschillende assembly-programmeertalen. Wie de software van de TI-83 Premium CE bijwerkt naar OS 5.5, of TI-84 Plus CE bijwerkt naar OS 5.6 is deze functionaliteit kwijt. En er is geen weg terug.

Volgens Texas Instruments is deze stap nodig om veiligheidsrisico’s terug te dringen: “Het is bedoeld om fraude op examens te voorkomen”.

Leraren zullen blij zijn dat leerlingen en studenten minder kans hebben om vals te spelen. Maar anderen zijn minder enthousiast. De grafische rekenmachines zijn erg populair onder hobbyisten die de apparaten gebruiken om te programmeren. Hoewel in de tech community al een manier is gevonden om de update te omzeilen, heeft Texas Instruments met deze stap een duidelijke keuze gemaakt tussen het onderwijs en de amateur-tech community.