Lenovo zet verpakkingsafval in als educatief materiaal

- David Van Waeyenberghe

Technologiefabrikant Lenovo heeft een project ‘Turning wast into educational wonder’ gelanceerd. Daarmee moedigt het bedrijf leerkrachten en studenten aan om verpakkingsmateriaal, in hoofdzaak karton, te gebruiken als grondstof voor leerrijke proefjes.

Lenovo verscheept jaarlijks miljoenen apparaten over heel de wereld in kartonnen dozen. Die verpakking komt meestal bij het recycleerbaar afval terecht. “Ook al kan elke doos die we versturen worden hergebruikt, we zijn van mening dat die dozen nog een ander doel kunnen dienen voor ze in  de recyclagecontainer belanden”, aldus Lenovo. Hun project ‘Turning waste into educational wonder’ geeft leerkrachten en hun leerlingen de kans om iets leerrijks te maken uit het afval.

STEM-opdrachtjes

Het project vraagt studenten verschillende projectjes te maken uit de kartonnen dozen. Via eenvoudige tutorials en voorgesneden ontwerpen op de dozen kan iedereen meteen aan de slag. “Het is laagdrempelig en tegelijk dient het een educatief doel. Met de activiteiten leren de studenten de basisprincipes van onder andere elektriciteit, robotica en andere weerstandskrachten. De korte opdrachten moeten de interesse in STEM aanwakkeren”, volgens Lenovo.

De techgigant geeft scholen alles wat ze nodig hebben om de verpakking in te zetten in hulpmiddelen voor hun experimenten. Het Lenovo Digital Activity Booklet biedt docenten en leerlingen eenvoudig te volgen instructies. De uitgesneden ontwerpen op de dozen maken het proces voor iedereen simpel en leuk. De instructies kunnen worden gedownload via een QR-code op de doos. Het boekje kan je ook hier downloaden.

lees ook

Lenovo lanceert nieuwe hard- en software voor onderwijs

Lenovo heeft een wedstrijd uitgeschreven voor scholen die met het verpakkingsmateriaal aan de slag gaan. Tot 30 november kunnen de resultaten van de experimentjes worden doorgestuurd. In deze webinar geeft Lenovo meer uitleg bij het project en de ‘STEM Alliances Lenovo competition’.