LEGO SPIKE Prime is nieuwe stap naar STEAM

- Jeroen Langendam

Lego Education bestaat 40 jaar. De speelgoedmaker uit Denemarken grijpt dit jubileumjaar aan om Lego Education SPIKE Prime te lanceren.

SPIKE Prime brengt de felgekleurde bouwsteentjes die we zo goed kennen samen met een programmeerbare multi-port Hub, sensoren en motortjes. Al deze onderdelen worden bestuurd door de SPIKE app die gebruik maakt van de programmeertaal Scratch.

Samen met dit nieuwe educatieve speelgoed levert Lego 32 lesplannen, verdeeld over 4 lesmodules. Elke les duurt ongeveer 45 minuten. Met SPIKE Prime wil LEGO pionier zijn in STEAM-lessen voor leerlingen van 12 tot en met 14 jaar.

Doorgaande LEGO-leerlijn

Bij het ontwikkelen van de lessen heeft LEGO Education veel zorg besteedt aan het creëren van een doorlopende leerlijn. “Uit onderzoek is gebleken dat het uitvoeren van een praktische activiteit voor, tijdens of na het leren, ervoor zorgt dat de hersenen de informatie beter onthouden”, zegt LEGO hierover. Daarom wil LEGO “praktijkgerichte, vakoverstijgende STEAM oplossingen” bieden voor peuters, basisschoolleerlingen en leerlingen van het secundair onderwijs.

Om leerkrachten te ondersteunen die voor het eerst met educatieve LEGO aan de slag gaan, biedt LEGO verschillende online cursussen. Daarnaast zijn face-to-face trainingen mogelijk. Deze trainingen worden gegeven door docenten die door de LEGO Education Academy gecertificeerd zijn. De docenten weten dus waar ze het over hebben. Voor SPIKE Prime zijn drie verschillende ééndaagse trainingen verkrijgbaar.

LEGO Education SPIKE Prime kost 369 euro. Per set kunnen twee leerlingen tegelijk werken.