Jamf Safe Internet beschermt minderjarigen tegen schadelijke inhoud

- David Van Waeyenberghe

De educatieve inhoudfilteroplossing zorgt ervoor dat studenten onbezorgd op het internet kunnen navigeren.

Jamf ontwikkelt al jaren software voor het beheer van Apple-producten. Vorig jaar nam het bedrijf Wandera, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, over. Door gebruik te maken van de technologie, heeft Jamf een toepassing ontwikkeld zodat jongeren onbezorgd op het internet kunnen, met materiaal van de school.

Beveiligingsmachine

Jamf Safe Internet is sinds het voorjaar beschikbaar. Steeds meer scholen in Vlaanderen nemen de extra beveiliging op in hun systemen. “Safe Internet maakt gebruikt van een inhoudfilter en een beveiligingsmachine. Op die manier is het toestel beschermd tegen allerhande netwerkbedreigingen”, zegt Renate van Stigt van Jamf.

“De nood aan bijkomende beveiligingsmaatregelen is groot want studenten brengen nu twee keer zoveel tijd online door dan een paar jaar geleden. Cyberaanvallen of toegang tot onveilige inhoud vallen niet meer uit te sluiten. Door de implementatie van de Wandera kennen kunnen we onze klanten beschermen tegen cyberproblemen. In de lijst van populairste doelwitten van cybercriminelen staan scholen op een derde plaats.”

Thuisgebruik

De bijkomende bescherming is volgens Jamf ook nodig omdat steeds meer studenten hun Chromebook, tablet of ander digitaal toestel mee naar huis nemen. “We merken dat in een kwart van de gevallen ouders en andere huisgenoten gebruik maken van de toestellen om er privézaken mee uit te voeren. Online betalingen bijvoorbeeld maar we merken ook leeftijdsgebonden content op en dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee”, aldus van Stigt.

De uitgebreide contentfiltering is geoptimaliseerd voor het onderwijs en geïntegreerd met Mobile Device Management (MDM). De tool doet tegelijk geen afbreuk aan de gebruikerservaring. “Wanneer een potentieel gevaarlijke website is ontdekt, dan zal de gebruiker een waarschuwing krijgen. Dagelijks scannen we miljoenen websites en de gegevens worden via DNS-technologie opgeslagen.”

“We verzamelen geen persoonlijke gegevens maar bieden wel bescherming tegen malware, phishing en andere cybergevaren. Safe Internet is geïntegreerd in Jamf School en Jamf Pro. We werken hoofdzakelijk met Apple-producten maar het is ook mogelijk om de toepassingen te koppelen aan andere merken”, besluit van Stigt.