HP kondigt nieuwe stevige Chromebooks aan

- Cédric Van Loon

HP, één van de belangrijkste bouwers van Chromebooks voor educatieve doeleinden, breidt zijn portfolio uit met twee robuuste nieuwe exemplaren aangedreven door Intel-cpu’s.

In België is de Chromebook nog niet zo populair als in onze buurlanden, maar zeker in een educatieve context staan de Chrome OS-laptops aan de vooravond van een doorbraak. Om zijn reeds sterke positie in de markt te verstevigen, lanceert HP daarom twee nieuwe toestellen: de Chromebook x360 11 G2 Education Edition en de Chromebook 11 G7 Education Edition.

De eerste is, zoals het x360-label doet vermoeden, een laptop met omklapbaar aanraakscherm, en kan zo gebruikt worden in tablet- en tentmodus. Het toestel is bestand tegen vallen en morsen, wat in klaslokalen geen overbodige luxe is. Een onvoorziene ontmoeting met de grond mag geen probleem opleveren zolang de valafstand niet hoger is dan 76 centimeter. Het scherm zelf is ook sterk dankzij het gebruik van Gorilla Glass. De autonomie bedraagt 11,5 uur en de batterij ondersteunt snelladen. Usb type C tekent present, en doet dubbel dienst als oplaadpoort. Er is één usb 3 type A poort aanwezig.

Clamshell-model

Uiteraard draait de Chromebook Chrome OS. Het toestel is compatibel met Android-applicaties en krijgt de HP Classroom Manager mee. Dankzij het 11,6 inch-aanraakscherm werkt het met de (optionele) HP Wacom EMR-pen. De resolutie van het display is met 1.366 x 768 pixels niet al te hoog. HP voorziet tot slot een webcam en een tweede front-camera voor ‘explorer mode’.

De tweede Chromebook is een standaard clamshell. De software, aansluitingen, vocht- en valbestendigheid is identiek. Ook deze laptop heeft optioneel een aanraakscherp, al kan je dat niet helemaal rondklappen. de resolutie is dezelfde. Beide toestellen worden aangedreven door een Intel Celeron N4000 of N4100. De opslagcapaciteit (EMMC) bedraagt maximaal 64 GB, het geheugen 8 GB.