DeepComposer: AI die muziek kan combineren

- Jeroen Langendam

Wat de DeepRacer is voor het racen met zelfsturende (schaalmodel-)auto’s, dat kan DeepComposer worden voor de muziek.

Amazon Web Services (AWS), de drijvende kracht achter de DeepRacer, heeft een nieuwe manier gevonden om het leren werken met Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning aantrekkelijk te maken. Bij de DeepRacer draagt het competitie-element sterk bij aan het willen verbeteren van je eigen race-wagen. Nu komt AWS met een muzikale insteek. DeepComposer is een machine learning toetsenbord.

Het toetsenbord is MIDI-compatible en is de input voor het machine learning-systeem. Behalve de gebruikelijke toetsen die op elk keyboard te vinden, biedt het toetsenbord extra geluidseffecten om meer complexiteit aan de muziek toe te voegen.

DeepComposer brengt AI naar het creatieve domein en boort daarmee een heel nieuw veld in de AI aan: de generatieve AI.

Volgens Amazon is de DeepComposer geschikt voor iedereen, ongeacht muzikale voorkennis of ervaring met machine learning. Door de DeepComposer te “voeden” met melodiën, kan het systeem leren om zelf originele muziek te componeren. Je kunt daarbij gebruik maken van een standaard machine learning model die via Amazon verkrijgbaar zijn.

DeepComposer maakt van muziekles een STEAM-les

De AWS DeepComposer biedt kansen voor STEAM-onderwijs door een lesprogramma te ontwikkelen waarbij de muziekles en informaticales samenkomen. Bijvoorbeeld door de AI tijdens de muziekles de basismelodieën te leren, en vervolgens onder de begeleiding van de docent informatica te onderzoeken hoe je machine learning kunt gebruiken om vanuit die basis tot unieke muziek te komen.

AWS kondigde het nieuwe Machine Learning-toetsenbord aan tijdens AWS re:Invent. De opnames daarvan kun je hieronder bekijken.