Chrome OS 80: Swipen en vegen zoals op Android

- Jeroen Langendam

De beta-versie van Chrome OS 80 belooft veel goeds. Grootste ontwikkeling is dat je nu ook met gebaren commando’s aan Chrome kunt geven.

Sinds een paar jaar is Chrome OS ook te installeren op tablets. Dat riep her en der wat verbazing op, omdat de besturing van Chrome nog ouderwets via een toetsenbord gebeurd.

Maar de ontwikkelaars van Google hebben niet stilgezeten, getuige de beta-versie van Chrome OS 80. In deze nieuwe versie zijn een aantal swipebewegingen (“gestures”) ingebouwd.

Swipen met Chrome

Veeg je naar boven, dan kom je automatisch terecht op je startscherm. Wanneer je naar boven sleept en het vasthoudt, krijg je het Chrome overzicht scherm te zien. Veeg je van links naar rechts, dan ga je terug naar het vorige scherm. En een korte opwaartse sleepbeweging brengt het dock in beeld.

Hoewel de nieuwe besturing bij de meeste apps goed lijkt te werken, is er nog wel sprake van een compatibiliteitsprobleem wanneer je een app gebruikt met uitklapmenu’s. Sleep je namelijk het menu van links en rechts, dan ga je ook meteen terug naar je vorige scherm. Vermoedelijk is dit één van die kinderziektes die in de beta-fase worden ontdekt en verholpen voordat de software echt live gaat.

Ook nieuw in Chrome

Dat Chrome nu ook met gebaren aangestuurd kan worden is natuurlijk het grootste nieuws, maar OS 80 bevat nog een aantal andere nieuwigheden. Zo zijn daar een aantal pagina’s voor je instellingen, die een beetje doen denken aan hun evenknie in Android.

Google kruipt de afgelopen jaren steeds meer in de richting van Android, om zo een meer eenduidige aansturing van de verschillende devices te bewerkstelligen.

Nieuwsgierig?

Als je nieuwsgierig bent naar de nieuwste (beta-)versie van het besturingssysteem kun je het nu zelf uitproberen. Ga in je Chromebook naar “Settings”, kies voor “About Chrome” en dan “Detail Build Information). Hier kun je vervolgens het kanaal veranderen (change channel) en voor het Beta Channel kiezen.

Let op: Beta software kan bugs bevatten. De meest recente stabiele versie van het besturingssysteem is momenteel 79.0.3945.130. Deze versie wordt momenteel uitgerold.