Chrome Education: Langer updates, maar duurder

- Jeroen Langendam

Afb: Google

Google gaat Chrome for Education langer voorzien van updates. Daar staat wel een prijsverhoging tegenover.

Vorige week schreven al dat Chromebooks een levensduur van maximaal 6,5 jaar hebben. Die termijn wordt voor het onderwijs langer, maar daar zit een prijskaartje aan.

Via het Chrome OS Automatic Update programme geeft Google gratis ondersteuning en updates voor Chrome OS. Bronnen melden dat Google voor het onderwijs de ondersteuningstermijn wil verlengen naar 8 jaar.

Dit zou de tweede keer zijn dat Google de ondersteuningstermijn verlengt. Bij de oorspronkelijke lancering van het Chrome OS Automatic Update programma beloofde Google slechts 3 jaar ondersteuning. Het befrijf verlengde deze termijn echter al snel naar 6,5 jaar.

Langere Chrome Updates per 2020

De langere ondersteuning geldt voor alle nieuwe laptops, tablets en andere devices die vanaf 2020 op de markt gebracht worden. Dat betekent dat ook de Lenovo 10e Chromebook Tablet en de Acer Chromebook 712 van de langere ondersteuning profiteren. Voor oudere devices blijft de oude termijn gelden, die blijven 6,5 jaar Chrome updates ontvangen.

Prijskaartje

Helaas hangt er wel een prijskaartje aan deze langere ondersteuning. De Chrome Education Upgrade, een eenmalige licentie die gedurende de hele levensduur van een device geldig is, kost voortaan 38 dollar. Dit is een prijsstijging van 8 dollar (27%).