Casus: Printen zonder gedoe op de hele campus

- Jeroen Langendam

Een goede beschikbaarheid van printers is voor scholen en onderwijsinstellingen een primaire levensvoorwaarde. Zijn alle printers defect? Dan loopt –ook in het digitale tijdperk- het onderwijs vast.

Scholengroep Impact, een West-Vlaamse scholengroep voor gemeenschapsonderwijs telt meer dan dertig instellingen. Alles bij elkaar telt de scholengroep 8000+ leerlingen en 2000+ medewerkers. Bij een instelling van deze omvang is een goed netwerk noodzakelijk. Dat gaat verder dan her en der een paar printers inpluggen.

Geen zorgen over printen

Michaël  Van de Straete van de Scholengroep vertelt dat de organisatie vooral “zorgenvrij” wilde zijn wanneer het ging om printers zodat: “wij ons bezig kunnen houden met onderwijs”. Ook de ICT-ers hebben in zijn ogen wel wat beters te doen dan printers repareren: “Zij zijn er om leerkrachten te ondersteunen bij het geven van goede lessen. Wanneer zij zich moeten bekommeren om het draaiende houden van de multi-functionele printers (MFP’s), lijdt het onderwijs daaronder.”

De scholengroep was dus vooral op zoek naar gemak, maar dan wel tegen een goede prijs/kwaliteitverhouding en goede Service Level Agreements (SLA’s). Zes grote aanbieders van printers werden in een uitgebreide selectie meegenomen. Uiteindelijk viel de keuze op Sharp.

Blij met de gemaakte keuze

Van de Straet vertelt dat de keuze op drie pijlers rust: uniformiteit (overal dezelfde printer), gegarandeerde snelle reparaties wanneer nodig en natuurlijk de afdrukkwaliteit.

Scholengroep Impact maakt inmiddels sinds april 2019 van het integrale printernetwerk. Zoals gehoopt blijkt de druk op de ICT-afdeling door de overstap naar een integrale oplossing voor printen afgenomen te zijn. Zelfs het plaatsen van bestellingen voor nieuwe toners gebeurt nu geheel automatisch. Van de Straete: “Het loopt goed. Medewerkers zijn er blij mee. Ze komen me zelfs bedanken.” De school overweegt nu ook de smartboards van het bedrijf.