Arduino biedt gratis cloud-app om projecten op afstand te monitoren

- Cédric Van Loon

De Arduino IoT Cloud Remote app is vanaf vandaag beschikbaar op Android en iOS. De nieuwe toepassing maakt het mogelijk om projecten vanop afstand te beheren en op te volgen. De app is gratis voor Arduino IoT Cloud, het online luik van de opensource Arduino-software.

Voordat je met de app aan de slag kan, heb je eerst een compatibel Arduino MKR-bord nodig. Die maakt afhankelijk van je gekozen bordje verbinding met wifi, lte, LoRa of ethernet. Eens je creatie een connectie kan maken met het internet, dien je die gratis aan te melden in de Arduino IoT Cloud. Die is vandaag nog een pubieke bèta, dus foutjes hier en daar zijn niet uitgesloten.

De nieuwe Arduino IoT Cloud Remote app maakt connectie met de Arduino IoT Cloud en zorgt dat je binnen handbereik direct sensoren kan uitlezen. Zo kan je bijvoorbeeld meldingen aanmaken wanneer een kamertemperatuur te hoog is of wanneer via gezichtsuitdrukking een bekend gezicht voorbij de camera wandelt.

Startgids

De Arduino IoT Cloud laat verschillende methodes van interactie toe waaronder HTTP REST API, MQTT, Command-Line Tools, Javascript, en Websockets. Sinds kort biedt Arduino ook een simkaart waarmee je handig over de hele wereld connectiviteit hebt met je creatie. Het abonnement kost 1,5 dollar per 5 MB. De eerste 10 MB krijg je gratis, pas daarna start je met betalen. De SIM is compatibel met het Arduino MKR GSM 1400-bordje.

Heb je de smaak te pakken om een IoT-projectje voor te bereiden? Doe extra inspiratie op met deze startgids van Arduino of neem een duik in de libraries van Arduino IoT Cloud op GitHub. De Arduino IoT Cloud Remote app is vanaf vandaag beschikbaar in de Google Play Store en de iOS App Store .

Tip: Small Basic Online: de missing link in programmeerlessen