Antwerpse XR Kick-off op 11 mei 

- David Van Waeyenberghe

Beeld Shutterstock

Het RTC Antwerpen organiseert de XR Kick-off op donderdag 11 mei, één dag nadat het startschot in Gent is gegeven. Tijdens de kick-off zal het XR-actieplan, waar de RTC’s deel van uitmaken, worden voorgesteld. De presentatie vindt plaats in het Aldhem Hotel in Grobbendonk.  

 
AR, VR en XR zijn termen die niet meer weg te denken zijn uit het schoollandschap. Vanaf volgend schooljaar krijgen scholen een unieke kans om hiermee zelf diepgaand aan de slag te gaan, ondersteund door de soft- en hardware van RTC Antwerpen. Het XR-actieplan is een project vanuit het Departement Onderwijs en Vorming dat zich richt op het gebruik van XR-technologie in het onderwijs.  

Uitleendienst vanuit RTC”s 

XR is de overkoepelende term voor toepassingen in virtual reality, augmented reality en mixed reality. De Vlaamse scholen met een aanbod in technisch en beroepsonderwijs kunnen vanaf volgend schooljaar gratis gebruik maken van deze technologieën. Concreet zullen de Regionale Technische Centra (RTC’s) provinciaal een uitleendienst opstarten waarbij scholen XR-hardware (VR-brillen, iPads, 360° camera’s,…) en context-gebonden software per studiegebied ontlenen.  

“De deelnemende scholen krijgen via de XR Academy de nodige (technische) ondersteuning om de technologie op een efficiënte manier te gebruiken in de klas”, zegt Louise Paepe van RCT Antwerpen. “We hebben heeft dit project voor Vlaanderen mee uitgewerkt en zullen binnen de provincie Antwerpen instaan voor het beheer van de uitleendienst. Tijdens de kick-off krijgen scholen uit de provincie Antwerpen in primeur de kans krijgen om kennis te maken met uitleendienst, XR Academy en de technologie.” 

lees ook

European Schoolnet Academy organiseert vernieuwde MOOC rond game-based learning 

Programma Kick-off 

De Antwerpse kick-off vindt plaats op donderdag 11 mei in het Aldhem Hotel (Jagersdreef 1) in Grobbendonk. Het programma voor directies, ICT-coördinatoren, TA(C) en leraren ziet er zo uit: 
12u45: ontvangst met lunch 
13u30: welkom door RTC Antwerpen 
13u45: toelichting van het XR-actieplan (Wim Nijst, Kenniscentrum Digisprong
14u00: het gebruik van XR in de klas (Koen Mees, docent lerarenopleiding Thomas More) 
14u30: de XR-uitleendienst en ondersteuning door de projectpartners (o.a. hardware, software, organisatie en aanpak) 
15u00: rol en ondersteuning van de projectpartners (XR-Academy, Lerend Netwerk XR en XR-onderzoek) 
15u30: receptie en netwerkmoment 
 
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar louise.paepe@rtc-antwerpen.be voor 4 mei of via deze link.