X-rivaal Threads deze maand beschikbaar in Europa

- David Van Waeyenberghe

Meta heeft aangekondigd dat het social mediakanaal Threads, dat de grote uitdager van X moet worden, vanaf deze maand in Europa beschikbaar zal zijn. Dat heeft de Amerikaanse krant Wall Street Journal vernomen. Het moederbedrijf achter onder andere Facebook en WhatsApp schikt zich naar de Europese regels.

Meta lanceerde Threads in juli als alternatief voor X, het voormalige Twitter, van Elon Musk. Dat platform zou te polariserend zijn, dus vond Mark Zuckerberg het een goed plan om zelf met een platform op de proppen te komen. Intussen kan Threads rekenen op ongeveer 100 miljoen maandelijkse gebruikers. Het platform startte sterk en wist meteen miljoenen gebruikers te lokken. Toch nam de hype aan het eind van de zomer af.

Plooien naar Europese regels

Dat Threads nog niet beschikbaar was op de Europese markt, heeft alles te maken met de strenge regels. De digitale databeschermingswet van de Europese Unie zit daar voor een groot gedeelte tussen. Zo was er bezorgdheid over gegevensoverdracht tussen Threads en Instagram, een ander social mediaplatform van Meta. Tot nu toe kregen enkel gebruikers met een Instagramaccount toegang tot Threads, wat niet volgens de Europese normen is.

lees ook

Meta lanceert betaald abonnement voor reclamevrij Facebook en Instagram

Via een achterpoortje raakten sommige Europeanen de voorbije maanden al op het platform. Door Threads nu beschikbaar te maken in de Europese Unie, plooit Meta zich naar de Europese regels en is het bereikbaar voor elke Europeaan. Zo zal het mogelijk zijn om zonder (Instagram)account berichten te lezen op Threads. Mark Zuckerberg verwacht alleszins een stevige groei van het platform de komende maanden en jaren. Volgens hem zou Threads een bereik van meer dan een miljard gebruikers kunnen halen.