Samsung Flip 2: Een digitale flip-over of smartboard

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Samsung

De Samsung Flip 2 is een nieuw interactief display. Hoewel het primair voor de zakelijke markt bedoeld is, kan het ook in het onderwijs een bijdrage leveren.

De flipover is een oude bekende die je in elke organisatie tegenkomt. Het wordt al decennia gebruikt om snel gedachten te ordenen, bijvoorbeeld in brainstorm sessies en vergaderingen. Ook in het onderwijs is de flipover niet weg te denken, ook niet voor studenten en leerlingen, die met een flipover hun project kunnen plannen.

Samsung brengt nu een digitale flipover op de markt, de Samsung Flip 2. Hoewel de naam niet verwijst naar het concept “Flip the Classroom”, kan het hier wel een bijdrage aan leveren. Het Koreaanse technologiebedrijf zegt dat hun interactieve scherm vooral bedoeld is om teamwork te vereenvoudigen. Het bedrijf heeft daarom geprobeerd om een zo intuitief mogelijke gebruikers-interface te bouwen.

Schrijven alsof het papier is

Opvallend is dat Samsung veel zorg heeft besteedt aan het combineren van high-tech met low-tech. Daardoor kun je op de Flip 2 schrijven zoals je dat normaal gesproken op papier zou doen. Tegelijkertijd kunnen vier mensen op het bord tekenen of schrijven, waarbij ieder gebruik kan maken van verschillende kleuren. Door de nieuw toegevoegde “kwast” kun je zelfs schilderen met (virtuele) water- of olieverf.

De Samsung Flip 2 is uitgerust met een ingebouwde webbrowser, waardoor je direct online kunt. Zo kunnen leerlingen werken aan hun gedeelde documenten in de cloud, of op zoek naar aanvullende informatie. Met de ingebouwde annotatie-functie kun je direct op de gevonden bron aantekeningen maken. Verder is het bord van Samsung compatibel met Microsoft Word, PowerPoint en PDF.

Compatibiliteit van de Flip 2

Het houden van presentaties of het delen van informatie kan dankzij de HDMI-output direct op een groot scherm van de meeste grote merken. Ook via USB, WiFi en NFC kan de content van het apparaat met andere devices worden gedeeld.

Is de Flip 2 een goede investering voor het onderwijs?

De Flip 2 is verkrijgbaar als 55-inch (WM55R, 699 euro) en als 65-inch (WM65R, vanaf 2500 euro) scherm en is qua aanschafprijs vergelijkbaar met bijvoorbeeld de T3BF van de (eveneens Koreaanse) concurrent LG.  Voor scholen die op zoek zijn naar een nieuw smartboard waarop meer leerlingen terecht kunnen is de Flip 2 dus zeker een optie om te overwegen.

Maar als het enkel gaat om het vervangen van de aloude standaards met papieren flipover, dan is de investering mogelijk minder interessant.