Paus geeft zegen aan ‘Code with Pope’-initiatief

- David Van Waeyenberghe

beeld: DALL-E

Paus Franciscus heeft zijn goddelijke goedkeuring gegeven aan het ‘Code with Pope’-initiatief. Het (gratis) online leerportaal moedigt kinderen aan om software te ontwikkelen. De paus zelf staat in voor de spirituele kant van het platform.

Code with Pope is ontwikkeld door Miron Mironiuk om jongeren tussen 11 en 15 jaar de basisprincipes van Python te leren, in de eerste plaats in ontwikkelingslanden. De online softwaretool omvat een 60 uur durende cursus waarna de deelnemers een certificaat krijgen en doorverwezen worden naar vervolgopleidingen. Het platform is (voorlopig) beschikbaar in het Engels, Spaans, Italiaans en Pools.

Pauselijke betrokkenheid

“We geloven dat de betrokkenheid van de paus de jongeren zal helpen overtuigen om wat meer tijd te steken in programmeren. Deze gratis kans mogen ze niet laten liggen”, vindt Mironiuk. Meer dan zijn voorgangers is Franciscus in de ban van technologie, weet The Register. Vier jaar geleden stapte hij naar Instagram, met intussen meer dan negen miljoen volgers. In dezelfde periode gaf hij zijn pauselijke zegen aan de app ‘Click to Pray’ waarmee gelovigen hun gebeden konden posten en die van anderen konden zien .

De paus ontmoette ook de leiders van Apple en Microsoft om hen te waarschuwen voor de gevaren van AI. Tegelijk herinnerde hij hen en de katholieke gelovigen er aan om uit te loggen tijdens de vastentijd. Mironiuk mag binnenkort op audiëntie bij de paus om het trainingsprogramma te bespreken. “Ik denk niet dat hij Python goed kent. Maar hij krijgt wel een certificaat voor zijn inspanningen om het programma op gang te trekken”, aldus de Poolse ontwikkelaar van Code with Pope.

lees ook

Bebras-wedstrijd maakt leerlingen warm voor computationeel denken