OneNote ondersteunt PhET simulaties en Coggle.IT mind maps

- Jeroen Langendam

OneNote ondersteunt het gebruik van PhET en Coggle.it in haar software. De integratie van de interactieve elementen is slechts een kwestie van het toevoegen van een link.

Naar eigen zeggen ‘op veler verzoek’ hebben de ontwikkelaars van OneNote een tweetal apps in hun software geïntegreerd. Het gaat om PhET en Coggle.IT. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om deze online tools netjes te ordenen. Dankzij OneNote kunnen opdrachten makkelijk worden gedeeld met leerlingen en anderen.

Om een PhET simulatie of Coggle.it mindmap in OneNote te gebruiken, hoeft enkel de link te worden toegevoegd aan een pagina in OneNote. Het programma zorgt vervolgens voor een naadloze interactieve inbedding.

Dankzij de integratie worden opdrachten en lessen een stuk interactiever en boeiender.

PhET simulaties

Zoals elke natuurkundedocent weet, komt het vak pas echt tot leven wanneer je experimenten uitvoert in de klas. Helaas is de ruimte om dit te doen beperkt, want proefjes kosten tijd en geld, zelfs bij scholen die hun lessen volgens de STEAM-filosofie vormgeven.

De University of Colorado ontwikkelde PhEt. Dit is een app die een groot aantal natuurkundige concepten simuleert, zodat leerlingen het effect van natuurkunde kunnen zien en ermee kunnen oefenen. PhET levert een haast eindeloze lijst natuurkundige simulaties, van het breken van licht, de wet van Faraday, tot Alfa-stralen en kernfusie.

Coggle.It mindmaps

Mindmaps zijn een goede manier om op intuïtieve wijze te brainstormen of aantekeningen te maken.  Doordat in Mindmaps gebruik wordt gemaakt van kleuren en vloeiende lijnen komen ze natuurlijker over. Ook kunnen concepten terugverwijzen naar elkaar, waardoor ze meer inzicht verschaffen dan aantekeningen met enkel tekst. Centrale concepten staan in het midden, van daar waaiert de mindmap uit naar de verwante termen.

De app Coggle.it laat je toe heel eenvoudig mindmaps (of flowcharts) maken.