Nieuwe features in Adobe Spark

- Jeroen Langendam

Met Adobe Spark kan de leraar zijn onderwijs interactiever en dus leuker maken. Kort geleden heeft Adobe Spark een aantal nieuwe dingen toegevoegd waardoor de graphics, webpagina’s en video’s visueel nog aantrekkelijker worden.

Adobe Spark is een hulpmiddel waarmee het onderwijs dynamischer, prikkelender en dus leuker gemaakt kan worden.  Met deze tool maak je graphics, webpagina’s en korte video’s die visueel aantrekkelijk zijn en helpen om de klas actief bij de stof te betrekken.

Tools als deze moeten het erg hebben van de originaliteit. Wanneer je telkens dezelfde plaatjes gebruikt, dan zakt de aandacht weg. Bij Adobe lijken ze dit ook te beseffen, getuige een aantal recente updates.

Nieuwe (premium) templates

Laten we beginnen met de premium templates. Adobe biedt een aantal betaalde templates aan, die je toegang geven tot een groot aantal extra fonts en visuals die in de gratis versie niet voor handen zijn. Hoewel deze templates in veel gevallen oogstrelend mooi zijn, zullen deze in het onderwijs weinig voet aan de grond krijgen.

Door GIPHY in Adobe Spark te integreren heb je toegang tot een enorm aantal populaire gif-jes en stickers.

Scholen en onderwijsinstellingen hebben veelal grotere prioriteiten en er zijn vermoedelijk weinig leraren die zelf in de buidel willen tasten om een template aan te schaffen, terwijl er honderden gratis templates beschikbaar zijn.

Nieuwe animaties toegevoegd (iOS en Android)

Animatie trekt de aandacht. Mooi dus, dat Adobe een dozijn tekst-animatie effecten heeft toegevoegd aan de mobiele apps van Spark Post. Sommige hiervan zijn functioneel-inhoudelijk, zoals de Typewriter-animatie of de Taipei-animatie. Bij andere animaties is het visuele sterker aanwezig dan de tekst, zoals de “Color Shuffle”, die wij zelf eerlijk gezegd nooit in de klas zouden inzetten.

Het zou ons niet verbazen als die animatie tot hyperactieve kinderen leidt.  Een mooie balans tussen visuals en content levert de Dynamic.

Meester Meme

Wie is er niet dol op memes? Door GIPHY in Adobe Spark te integreren heb je toegang tot een enorm aantal populaire gif-jes en stickers. Grappig en herkenbaar, zodat de les leuk wordt. En omdat iedereen gif-jes kan uploaden naar GIPHY neemt het aantal animaties waaruit je kunt kiezen dag-op-dag toe. 

Een klein minpuntje: voorlopig werkt dit alleen op de iPhone app, maar Adobe belooft het snel ook te regelen voor de webversie en de Android-smartphone.