Microsoft PowerPoint ondersteunt ondertiteling en real-time vertaling

- Yari Turksma

Het team achter PowerPoint bij Microsoft heeft een nieuwe functionaliteit van het programma aangekondigd. Het is nu mogelijk om binnen het programma live te laten ondertitelen. Daarnaast kunnen gebruikers van Microsoft PowerPoint nu direct laten vertalen.

Deze functionaliteiten zijn beschikbaar in meer dan 60 verschillende talen, waaronder Nederlands. Ze zijn vanaf nu te vinden in het Office 365-pakket.

Nieuwe functies gericht op zowel doven als de internationale markt

Het systeem maakt gebruik van Microsofts eigen AI, die getraind is om real-time teksten en gesprekken te vertalen. Eenzelfde techniek wordt bijvoorbeeld ook getest binnen Skype.

Een van de toepassingen die Microsoft specifiek benadrukt is de hulp voor doven en slechthorenden. Dankzij live ondertiteling kunnen presentaties zonder extra werk van de maker ook begrijpelijk  zijn voor mensen die slecht tot niet kunnen horen. De presentatie wordt namelijk live ondertiteld, in een taal naar keuze.

Wel heeft de maker van de presentatie de volledige vrijheid om de plek, grootte en het uiterlijk van de ondertitels te bepalen. Dankzij de AI leert PowerPoint snel wat er precies gezegd wordt, en kan het live aanpassingen maken om de ondertiteling passender te maken voor de context van de presentatie.

En juist met de vertaal functionaliteit richt het Microsoft PowerPoint team zich op de internationale markt. Zo kan het systeem gebruikt worden voor presentaties waar mensen uit verschillende landen aan meedoen, maar ook bij overheidsinstanties in een land waar meerdere talen wordt gesproken, zoals België.

Vooralsnog alleen beschikbaar op Office 365

Het ziet er vooralsnog naar uit dat het live ondertitelen en live vertalen van presentaties alleen beschikbaar gaat zijn in het Office 365. Dit Office pakket werkt via een betalende abonnementsvorm.

Microsoft heeft nog niks bekend gemaakt over de mogelijkheid dat deze functionaliteiten ook voor andere Office producten uit komt, zoals PowerPoint 2019. Het lijkt er echter op dat het alleen op Office 365 blijft. Microsoft zet namelijk al een langere tijd in naar een abonnement verdienmodel in plaats van een eenmalige aankoop.