Microsoft biedt gratis cursus AP Computer Science Principles aan in MakeCode

- Ilene Langen

Microsoft lanceert vandaag een gratis cursus Advanced Placement (AP) Computer Science (CS) Principles in MakeCode. Deze cursus wordt beschikbaar gesteld voor alle leerkrachten secundair onderwijs en kan je vanaf vandaag, weliswaar in het Engels, online terugvinden.

Microsoft stelt in samenwerking met de Amerikaanse College Board een gratis cursus in AP CS Principles ter beschikking voor leerkrachten secundair onderwijs.

Wat is AP CS Principles precies?

AP CS Principles is een cursus bedoeld om leerlingen met verschillende achtergronden en interesses te introduceren in de computerwetenschappen. De cursus beslaat verscheidene topics en benadrukt de impact van digitale technologie op het leven van leerlingen of studenten. De cursus kan een heel schooljaar vullen en wordt afgesloten met een eindexamen. Op die manier kunnen leerlingen die meedoen aan het AP-programma in de Verenigde Staten al credits opbouwen voor het hoger onderwijs.

Microsoft MakeCode cursus

Dankzij Microsoft MakeCode kan je de cursus nu gratis downloaden. De opleiding is toegankelijk via verschillende platformen en toestellen door enkele op het web gebaseerde technologieën en tools.

Een aantal specifieke functies van de Microsoft MakeCode cursus zijn:

  • spelenderwijs leren via het MakeCode Arcade platform: op die manier kunnen leerlingen er makkelijker de aandacht bij houden
  • een programmeeromgeving opgedeeld in visuele blokken, met JavaScript- en Python-opties voor gevorderde leerlingen
  • het aanmoedigen van creativiteit en zelfexpressie door het opstellen van op maat gemaakte karakteristieken en verhaallijnen van games
  • het makkelijk kunnen delen van projecten met vrienden en familie
  • een focus op design thinking
  • de optie om een leermodule en fysieke lessen met micro:bit op te nemen
  • professionaliseringsopties voor leerkrachten

De cursus werd geschreven en getest in een klas door Kelli Etheredge, een AP CS Principles leerkracht. Concepten in de cursus zijn makkelijk te begrijpen, gezien het curriculum ontwikkeld werd voor leerkrachten zonder ervaring in computerwetenschappen. Daarnaast zijn materialen en lesonderwerpen mét bijhorende oplossingen inbegrepen. Daarbovenop is de cursus geschreven voor leerlingen met diverse achtergronden en kan iedereen, met meer of minder computerkennis, leren op basis van interesse.

De gratis cursus kan je hier vinden.