Laatste update Windows 7 uitgebracht

- Jeroen Langendam

Microsoft heeft deze week de laatste update uitgebracht voor Windows 7. Hiermee komt een einde aan de ondersteuning van dit besturingssysteem

Windows 7 kwam in 2010 op de markt en is 10 jaar voor veel PC gebruikers de steun en toeverlaat geweest. De periode dat Microsoft het besturingssysteem heeft ondersteund is met 10 jaar fors langer dan de ondersteuning die andere softwarefabrikanten bieden. Zo biedt Google op haar ChromeOS “slechts” 6,5 jaar ondersteuning.

Volgens Jared Spataro, VP van Microsoft is het tijd om over te stappen op Windows 10: “Nu de wereld van cybersecurity met de dag drastisch veranderd, kan 10-jaar oude technologie het simpelweg niet bijbenen. Met Windows 10 worden je organisatie en jijzelf, dankzij de kracht van de cloud, productiever en veiliger dan ooit tevoren”.

Extended Security Updates

Bedrijven kunnen nog wel updates van Windows 7 blijven ontvangen. wanneer ze gebruik maken van de Windows 7 Extended Security Updates. Deze betaalde dienst garandeert beveiligingsupdates voor belangrijke en kritieke problemen. Maar, zo zegt Spataro: “Tussen ons gezegd en gezwegen; dat is maar een lapmiddel.”

Voor onderwijsinstellingen is de overstap naar Windows 10 onvermijdelijk geworden. Vanuit de privacy-wetgeving (GDPR) moeten instellingen immers zorgen voor cybersecurity die de veiligheid van persoonlijke data garandeert. Scholen beheren grote hoeveelheden van deze data én zijn bovendien een gewild doelwit voor hackers.

Gratis upgraden naar Windows 10

Dat Windows 7 end-of-life is kan niemand ontgaan, want wanneer je een PC gebruikt die nog op deze verouderde versie van het besturingssysteem draait, krijg je een levensgroot waarschuwingsscherm te zien. Dit scherm blijft zichtbaar totdat je actie onderneemt. Bijvoorbeeld het updaten naar Windows 10. Dat is gratis.