Laat je leerlingen tegelijk spelen en leren dankzij Sight Words

- Ilene Langen

Ken je Sight Words al? Op deze website vind je onder andere informatie terug over het versterken van het fonemisch bewustzijn van je leerlingen. Zo kan je zelf leuke spelletjes samenstellen om je leerlingen spelenderwijs te doen leren.

Sight Words is een Engelstalige website die leerkrachten uit het basisonderwijs informatie verschaft over het aanbrengen van taal en rekenen in de klas. Naast verschillende methodieken, kan je er ook enkele educatieve spelideeën opdoen.

Fonemisch bewustzijn en tellen

Sight Words zet vooral in op het versterken van het fonemisch bewustzijn van kinderen. Naast informatie over wat het precies betekent, vind je uitgewerkte lessen over onder andere rijmen en lettergrepen terug. Daarnaast worden er ook heel wat tips voorzien om leerlingen te leren rekenen.

Deze tips kan je gebruiken om zelf lessen in elkaar te knutselen, want Sight Words werd ontwikkeld voor Engelstalige gebruikers. Je moet dus nog even je eigen talenknobbel inzetten.

Hard werken, voldoende spelen

Op de website vind je bovendien erg veel spelideeën terug voor in de klas, maar ook voor op de speelplaats. Hoewel er voorbeeldspelletjes worden voorzien in het Engels, kan je ook je eigen woorden toevoegen in het Nederlands. Zo kan je bijvoorbeeld een memory- of bingospel in je eigen taal opstellen. De spelletjes kunnen eveneens gebruikt worden om andere talen aan te leren.

Ook voor wiskunde kan je veel speltips terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van verschillende objecten in het klaslokaal, zodat leerlingen telkens met wat anders kunnen rekenen. Maar ook het doorgeven van een ‘tikkende tijdbom’ tijdens het tellen tot vijftig, hoort erbij.

lees ook

Boost je taalvaardigheden dankzij deze handige browserextensies