ICT-coördinatoren krijgen extra tools in G Suite for Education

- Cédric Van Loon

Afstandsleren is voor ICT-coördinatoren een enorme uitdaging geweest om alles klaar te zetten en leerkrachten te ondersteunen. Tijdens die periode heeft Google geluisterd naar wat er beter kan en introduceert het binnenkort een heleboel extra tools om het leven eenvoudiger te maken.

De belangrijkste vernieuwing is het beschikbaar stellen van Classroom audit logs rechtstreeks in de adminconsole. Met deze logs kan de ICT-coördinator direct zien waarom bijvoorbeeld een leerling werd verwijderd uit een klas of wanneer een klas werd gearchiveerd en wie dit heeft gedaan. Deze functie wordt heel binnenkort uitgerold door Google.

Het nieuwe dashboard geeft eveneens gedetailleerde visibiliteit rond het gebruik en adoptie van Classroom. Met deze cijfers kan de ICT-coördinator gericht leerkrachten helpen of tussenkomen wanneer er niet genoeg engagement is met de leerlingen.

Scholen die G Suite Enterprise for Education gebruiken, kunnen Classroom logbestanden importeren in BigQuery voor diepere inzichten. Via enkele klikken kan je eigen dashboards maken in Data Studio met meetpunten zoals hoeveel taken er werden aangemaakt of beoordeeld. Die dat kan je sorteren op datum, unit, leerkracht en leerling.

Adminconsole

Elke ICT-coördinator kan vandaag in de adminconsole al de Meet Quality Tool bewonderen om te zien hoe de interactie is via Google Meet tussen leerkracht en leerling. Ze kunnen hier ook meetings debuggen, netwerkstatistieken (jitter, pakketverlies, vertraging) bekijken of systeemstatistieken (CPU) analyseren. Al deze data kan voortaan ook gedeeld worden met anderen via een eigen privilege in de adminconsole. Zo kan de Meet Quality Tool ook door andere niet-admins gebruikt worden.

Om beter te kunnen communiceren over de hele school of binnen bepaalde groepen, wordt Google Groups verbeterd. Een nieuwe bèta maakt het ook mogelijk voor teams om specifieke mappen te delen binnen een Shared Drive. Hiermee worden ICT-coördinatoren geholpen zodat ze zeker de juiste informatie delen met de juiste mensen.

Tot slot maakt Google het eenvoudiger om de extra functies in G Suite Enterprise for Education te proberen. Je kan voortaan rechtstreeks via het adminportaal een eenmalige 30-dagen gratis testperiode starten en tot 10 leden provisioneren.

Tip: Google Meet krijgt nieuwe tools om virtuele lessen beter te maken