Bart en Bram blinken met ICT Champion Award

- David Van Waeyenberghe

Winnaars Bart Van Bossuyt en Bram Gutschoven geflankeerd door Bart Morees en Louise Van Lint van Google België

Als afsluiter van de 37ste ICT-praktijkdag vond de uitreiking plaats van twee prijzen. Whizzkids beloonde een deelnemer met een goodiebag. Sponsor Google for Education reikte een award uit voor een ICT-kampioen. De voorbije weken konden scholen of personen iemand nomineren die de prijs zou verdienen. Door het grote succes en de vele nominaties, besliste Google om niet één maar twee personen in de bloemetjes te zetten.

“We kregen meer dan 250 nominaties binnen”, liet Louise Van Lint van Google for Education België weten. “Stuk voor stuk ging het om personen die zich al jaren inzetten voor hun school of scholengroep. Daarom beslisten we om twee personen in de kijker te zetten.” De eer van ICT Champion 2024 viel uiteindelijk te beurt aan Bart Van Bossuyt (Don Boscocollege) en Bram Gutschoven (Scholengroep Archipel).

Aardrijkskunde in AR-jasje

Aardrijkskundeleerkracht Bart Van Bossuyt vernieuwde de voorbije jaren de aardrijkskundewebsite van zijn school in Zwijnaarde. De voormalige apotheker gebruikte daarvoor AR-animaties. Door thema’s zoals het heelal of de aarde visueel aantrekkelijk te maken, vergrootte hij de betrokkenheid van de leerlingen. “Bart is een inspiratiebron voor collega’s. Hij kreeg veel lovende woorden van de personen die op hem stemden”, aldus Louise Van Lint.

Eén van de animaties die Bart gebruikt in zijn lessen.

“Deze award is een mooie erkenning voor geo-animaties én het zal ook deuren openen”, zegt Bart Van Bossuyt. “Ik ben oprecht vereerd dat ook docenten uit andere vakgebieden mijn animaties appreciëren. Er ligt nog veel werk op de plank, maar dat kan ik niet alleen verwezenlijken. Daarom is het tijd om een lerend netwerk op te starten met programmeurs, geografen (met grafische skills), cartografen en didactici.”

Teamcoach Bram

Google verraste dus met een tweede award voor een ICT Champion. Bram Gutschoven is coördinator van de ICT-dienst van Scholengroep Archipel in Heverlee. Ook hij kreeg, naast flink wat stemmen, lovende woorden voor zijn werk. “We stonden versteld van wat de mensen schreven over het werk van Bram”, aldus Google. Naast de glazen award mocht Bram, net als collega-winnaar Bart, naar huis met Google Pixel Buds.

lees ook

ICT-praktijkdag: Rol van leerkracht essentieel in AI-verhaal

“Dit is niet mijn award”, valt Bram Gutschoven met de deur in huis. Hij kreeg veel stemmen, onder andere van een fiere directie. “We werken met een heel team hard, elke dag. Zonder hun steun zou het nooit lukken, dat besef ik heel goed. Natuurlijk is het fijn om te horen dat mensen die inzet appreciëren. Die lovende woorden geven nog meer zin om elke dag het beste te geven in de 14 lagere scholen binnen de groep.”

Whizzkids

Tijdens de ICT-praktijkdag organiseerde Whizzkids een wedstrijd voor de aanwezigen. Bij vijf partners, die met een stand op de beurs vertegenwoordigd waren, lag een QR-code van Whizzkids. Hun organisatie is het huidige schooljaar uitgebreid naar het secundair onderwijs. De finales vinden trouwens plaats op 16 en 17 mei in Walibi. Het spreekt voor zich dat je via Schoolit zal vernemen welke klassen zich tot winnaar hebben gekroond.

Jolien Janssens wint de Whizzkids-prijs

Guido Vermaerke mocht uiteindelijk Jolien Janssens op het podium roepen. Zij kwam als winnaar uit de bus. Ze kreeg van de organisatie die zich inzet voor de basis digitale vaardigheden van jongeren een goodiebag cadeau. Daarnaast ontving Jolien het boek Virtual Reality van Carl Boel en Jelle Demanet én een ticket voor de volgende editie van de ICT-praktijkdag (3 februari 2025).