Google stopt zoombombing voor onderwijs

- Jeroen Langendam

Zoom was relatief snel in het aanpakken van zoombombing. Google komt nu eindelijk ook met een beveiligingsupdate voor Google Meets.

Een jaar geleden hadden de meesten van ons nog nooit van Zoom gehoord. Laat staan dat we wisten wat zoombombing was. Inmiddels kent iedereen Zoom, het is inmiddels een werkwoord geworden. Ook videoconferenties met andere software, zoals Google Meets, worden nu met de term “Zoomen” aangeduid.

Velen  hebben ook zoombombing meegemaakt: je zit in een videomeeting en ineens komen er allerlei mensen in beeld die niet uitgenodigd zijn. In het onderwijs is zoombombing onder sommige leerlingen een favoriete manier geworden om de les te verstoren. Een leerling deelt de link naar de meeting op een online forum en vraagt wildvreemden de les te verstoren. Hierdoor crasht de klas en kunnen de leerlingen van hun vrije tijd genieten.

Google maakt hier voor haar onderwijsklanten nu een eind aan. Met een nieuwe veiligheidsupdate maakt Google het onmogelijk om deel te nemen aan een Google Meet voor wie niet is ingelogd in een Google account.

Zoom was sneller

De term “zoombombing” is onlosmakelijk verbonden met Zoom. Dat laatste bedrijf heeft eerder al maatregelen getroffen. Google was, ondanks haar grote marktaandeel in het onderwijs, een stuk minder voortvarend in de aanpak van dit probleem.  Nu lijkt het bedrijf eindelijk werk te maken van de veiligheid.

De standaardblokkade van deelname van anonieme gebruikers aan educatieve Google Meets kan alleen worden uitgeschakeld door administrators die hiervoor persoonlijk contact moeten opnemen met Google. In de komende twee weken wordt de nieuwe functionaliteit ingeschakeld voor alle organisaties met G Suite for Education of G Suite Enterprise for Education.