Google introduceert AI-tools voor het nieuwe schooljaar

- Schoolit redactie

Foto: GEG BE/NL

Google lanceert nieuwe AI-functies om het schooljaar makkelijker te maken voor leerlingen, leerkrachten en ouders.

Deze tools zijn ontworpen om leren te personaliseren, het onderwijs te ondersteunen en ouders te helpen hun kinderen veilig met technologie om te laten gaan.

AI-tools voor leerlingen

Leerlingen van 18 jaar en ouder kunnen nu Google Gemini gebruiken via hun schoolaccounts. Dit AI-chatprogramma stelt hen in staat vragen te stellen over lesmateriaal, zonder dat hun gegevens worden gebruikt om AI-modellen te trainen. Google breidt Gemini binnenkort ook uit naar jongere tieners, met aangepaste veiligheidsmaatregelen. Daarnaast kunnen leerlingen met de nieuwe functies van Google Lens en AI Overviews sneller antwoorden vinden op huiswerkvragen en concepten beter begrijpen. YouTube voegt AI-functionaliteiten toe die uitleg geven bij educatieve video’s, terwijl NotebookLM helpt bij het maken van aantekeningen en samenvattingen van lesmateriaal.

Ondersteuning voor leerkrachten en ouders

Ook voor leerkrachten biedt Google nieuwe mogelijkheden. Google Workspace for Education en Chromebooks krijgen AI-updates die helpen met het plannen van lessen en het volgen van leerlingen. Leerkrachten kunnen zelfs eigen AI-experts, genaamd ‘Gems’, creëren die gepersonaliseerde hulp bieden voor specifieke taken zoals het opstellen van lesplannen. Google biedt daarnaast een cursus aan om docenten wegwijs te maken in generatieve AI, zonder dat ze al technische kennis nodig hebben.

Voor ouders zijn er nieuwe mogelijkheden om de technologie die hun kinderen gebruiken te beheren. Zo kunnen ze met de School Time-functie op slimme apparaten de toegang van hun kinderen tot apps tijdens schooltijd beperken. Bovendien kunnen ouders met Family Link een oogje in het zeil houden wanneer hun kinderen Chromebooks gebruiken. Google zorgt er verder voor dat jongeren veilig met AI kunnen werken via strengere regels en een stapsgewijze onboarding voor Gemini.

Google biedt hiermee een breed scala aan AI-oplossingen om zowel het leren als het lesgeven efficiënter en veiliger te maken in het nieuwe schooljaar.