G Suite updates met focus op beheerders

- Jeroen Langendam

Eindgebruikers merken niets van de recente updates aan G Suite. Maar achter de schermen hebben beheerders het weer ietsje beter.

Google heeft recent weer een aantal updates aan G Suite toegevoegd. Een aantal van deze updates maken het beheer van de G Suite omgeving een beetje makkelijiker

API client

Wanneer je G Suite wilt integreren met andere applicaties is de API client erg behulpzaam. Het is echter makkelijk het overzicht te verliezen. G Suite heeft daarom een handige overzichtspagina gemaakt waar je in één oogopslag ziet welke apps met je G Suite omgeving zijn gelinkt. In de recente update is deze pagina sterk vereenvoudigd.  Je vindt deze pagina op Security –> API Controls –> Domain-wide Delegation.

G Suite Marketplace

Een aantal apps zijn door Google goedgekeurd voor een plekje op de G Suite Marketplace. Een overzicht van alle gebruikte apps, inclusief alle permissies die per app gelden, is te vinden in de GSM sectie. Dit onderdeel heeft een nieuwe interface en een paar (kleinere) nieuwe functionaliteiten gekregen.

Wie beheert de beheerders?

In de meest recente versie van G Suite is ook het toekennen, inzien en beheren van admin-gebruikers makkelijker geworden. De homepage voor rollen is vernieuwd, zodat je beter overzicht hebt welke gebruiker welke rechten hebt. Ook ontwerp je nu eenvoudiger zelf je eigen rollen.

Domeinbeheer

De interface voor domeinbeheer ziet er anders uit. Volgens Google bevat de nieuwe interface betere en helderder informatie over je domeinen. Nieuwe knoppen zouden je werk makkelijker moeten maken.

De G Suite updates spelen zich allemaal achter de schermen af. De gebruiker merkt er niets van, maar voor beheerders zou het leven weer wat eenvoudiger moeten zijn geworden. De updates zijn inmiddels allemaal live.