G Suite Education krijgt machine learning

- Jeroen Langendam

Google introduceert een ‘Priority Homepage’ in alle G suites. Hiermee zegt het bedrijf haar gebruikers te willen helpen om productiever te zijn.

Gebruikers van de Google clouddiensten G Suite zullen bij het inloggen zien dat hun online werkomgeving er anders uitziet. Google heeft namelijk een aantal slimme features geïntroduceerd, die dankzij machine learning perfect afgestemd zouden moeten zijn op de gebruiker.

Google is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van machine learning toepassen in haar clouddiensten. In 2018 kondigde Google de nieuwe functies al aan. Tot maart 2019 konden gebruikers van G Suite Basic, Business en Enterprise al kennismaken met een beta-versie. Inmiddels zijn deze live. Deze en komende week rolt Google de nieuwe features uit voor de resterende G Suite versies, namelijk G Suite Nonprofits, G Suite Enterprise for Education en G Suite Education.

G Suite gaat documenten prioriteren

Het meest zichtbare onderdeel van de nieuwe functionaliteit is de ‘Priority Homepage’, die sinds 7 augustus beschikbaar is..  Op deze pagina komen de voor de gebruiker meest relevante documenten bovenaan te staan, samen met een aantal Workspaces’ die de gebruiker helemaal op maat kan maken.

In de webversie van Google Drive komen alle belangrijke items in eerste instantie bovenaan de pagina te staan, onder ‘Priority’. Hier komen niet alleen de Workspaces en relevante documenten, maar ook een carrousel met documenten waarop recent een commentaar is geleverd, die recent bewerkt zijn, of waarvoor toegang is aangevraagd.  Bij elk item is beknopte informatie beschikbaar over de actie die van de gebruiker gevraagd wordt.

Nadat de gebruiker dit onderdeel voor het eerst gezien heeft, kan de gebruiker ervoor kiezen dit standaard aan te zetten.

Google gaat Workspaces voorstellen

Dan zijn er de Google Workspaces. Hier worden bestanden netjes bij elkaar gerangschikt die vaak gelijkertijd geopend zijn. Dat helpt om tijd te besparen, bijvoorbeeld doordat de Powerpoint voor een bepaalde les direct naast het lesplan en de huiswerkopgaven staat. Op basis van deze ordening zal Google bepaalde Workspaces voorstellen, die de gebruiker vervolgens op maat kan maken door documenten toe te voegen of te wijzigen.