Digi-talen: ICT-inspiratiedag in festivalstijl

- David Van Waeyenberghe

Op woensdag 15 maart vindt de vierde editie plaats van Digi-talen. De ICT-inspiratiedag brengt een mix van ervaren rotten en jonge sprekers in ware festivalstijl.

Digi-talen draait, hoe kan het anders, rond taal en meer specifiek hoe digitale middelen een ondersteuning kunnen zijn voor taalleerkrachten. De sprekers hebben dan ook één voor één een achtergrond als (vreemde) taalleerkracht. “Het is niet de bedoeling dat iemand als het ware vanuit een ivoren toren bepaalde tools komt voorstellen”, zegt organisator Erik Devlies. Hij is trouwens zelf één van de sprekers tijdens het event.

Festivalvibes

Digi-talen staat dus in het teken van taal en (digitale) taaldidactiek. De sprekers houden het kort, waardoor de deelnemers in één dag heel wat ervaringen kunnen opdoen. “In blokjes van een half uur gaan de sprekers dieper in op één aspect van een bepaalde didactiek, tool of platform en geven daar concrete voorbeelden bij uit hun eigen lespraktijk. We gaan hier voor zowel kwantiteit als kwaliteit. Alle sprekers hebben veel ervaring en het is de bedoeling dat ze hun collega’s inspireren en motiveren.”

Organisator Erik Devlies

De inspiratiedag is opgevat als een festival. Al hoef je niet headbangend voor een podium te staan. “Deelnemers kunnen als het ware van de ene tent naar de andere lopen. Ze zijn niet verplicht om het volledige blokje uit te zitten wanneer dat thema minder aanspreekt. Bovendien is het een online event, dus kunnen de deelnemers met de pantoffels aan de sessies bijwonen. De sprekers gaan niet heel diep in op een thema, maar wel voldoende diep om iedereen te trigger zodat ze er zelf mee aan de slag gaan”, aldus Erik Devlies.

Uiteenlopende thema’s

De line-up van het festival ziet er alleszins indrukwekkend uit. Van digitale inclusie, tools, leesvoortgang in Microsoft en digitale cursussen in BookWidgets tot webquests en tips om krachtiger te presenteren. Digi-talen kan daarvoor rekenen op krachtige sprekers met flink wat ervaring op de teller. Mitte Schroeven, Dries Velghe, Griet Bogaert, Roeland Van Rooy, Line Vanhauwere, Stefanie Impens, Nathalie Provost, Maaike Bettens en Erik Devlies zelf zijn de artiesten van de dag.

“Zeker bij de eerste twee edities was het de bedoeling om mensen een podium te geven die eigenlijk nog geen podium hadden. Daarnaast wil je als organisatie ook een paar ‘grote’ namen op de affiche en daar zijn we in geslaagd. Digi-talen is een leerfestival. Dat is zeker voor de bezoekers het geval, maar ook de sprekers steken er altijd wat van op. De interactie met collega’s is een unieke beleving.” Meer info over de line-up vind je hier.

lees ook

Focus op STEM en talen in nieuwe eindtermen

Programma en inschrijven

Digi-talen is een samenwerking met Eekhout Academy. Zij staan in voor het administratieve gedeelte waaronder de inschrijvingen. Het volledige programma ontdek je hier. De studiedag richt zich tot leraren en docenten van het secundair onderwijs. Inschrijven kan via de website van Eekhout Academy.