Draai Windows-apps op Chromebooks met CrossOver

- Cédric Van Loon

Chromebooks hebben doorheen de jaren een evolutie gemaakt van pure webapplicaties naar ondersteuning voor Android- en Linux-apps. Vandaag kan je daar ook Windows-applicaties aan toevoegen via CrossOver, een betalende app voor Chrome OS.

CrossOver bestaat al sinds 2016 maar draaide tot vandaag in bèta op Chromebooks. De tool startte als Android-applicatie, maar sinds de toevoeging van Linux-ondersteuning heeft CrossOver het geweer van schouder gewisseld en een degelijke basis gebouwd om Windows-applicaties te kunnen ondersteunen.

CrossOver 20 voor Chrome OS is de eerste versie van de client die het bèta-label achterwege laat en de installatie toelaat van heel wat Windows-applicaties. Enige voorwaarde is dat je een Chromebook hebt met een Intel-processor aan boord.

Licentiekost en systeemvereisten

CrossOver voor Chromebooks is helaas niet gratis. De stabiele versie kost vandaag 38 euro per licentie of 59 euro inclusief 12 maanden ondersteuning en updates. Wie levenslang CrossOver wil gebruiken, kan eenmalig 475 euro neerleggen voor levenslange ondersteuning en patches. Die laatste stap raden we vandaag niet aan, althans tot CrossOver een essentieel onderdeel wordt van je Chromebookstrategie na één tot twee jaar testen. Er is een gratis trialperiode van 14 dagen beschikbaar om de tool aan de tand te voelen.

Voor je de knoop doorhakt, loont het de moeite om door de lijst van Windows-applicaties te bladeren die compatibel zijn met CrossOver. Belangrijkste vereiste om CrossOver te draaien is compatibiliteit met Linux (check deze lijst), een Intel-processor, 2 GB RAM en 200 MB vrije opslag om de tool te installeren.

Tip: Waarom zijn Chromebooks zo populair in de VS maar nog niet bij ons?