Apple lijkt Jamf uit de markt te duwen

- David Van Waeyenberghe

Gaat Apple Jamf, dat software ontwikkelt voor het beheer van Apple producten, uit de markt duwen? Het heeft er volgens waakhond CfA alle schijn van.

Jamf ontwikkelt software voor scholen, bedrijven en ondernemingen die werken met Apple-toestellen. De software maakt het beheer van paswoorden, beveiliging en andere functies een stuk gemakkelijker voor de IT-coördinator. Het bedrijf met meer dan 62.000 klanten werkt exclusief voor Apple maar de toekomst lijkt onzeker nu Appel zelf een device manager (Apple Business Essentials) heeft ontwikkeld.

Aandelen gekelderd

In een persbericht dat de Campaign for Accountability (CfA) publiceerde naar aanleiding van de jaarcijfers van 2021 blijkt dat Jamf ferme klappen kreeg. Kort na de aankondiging van Apple’s ABE in november kelderde het aandeel met meer dan 30 procent. In maart rolde Apple ABE uit naar kleinere bedrijven met minder dan 500 werknemers. Wellicht zal de toepassing later doorgroeien naar alle bedrijven.

“Het is een gekende tactiek van Apple om concurrenten uit de markt te duwen wanneer het bedrijf zelf een alternatief heeft ontwikkeld”, zegt Michelle Kuppersmith, directeur bij CfA in het rapport. “Apple deed al hetzelfde bij Tile, dat smart trackers ontwikkelt om verloren items terug te vinden. In 2020 maakte Apple het door een wijziging in iOS moeilijk voor gebruikers om Tile-toestellen te gebruiken. Niet toevallig introduceerde Apple een jaar later AirTags.”

lees ook

‘We kopen pas nieuwe iPads wanneer de vraag groter is dan het aanbod’ – Kristof de Ridder

Concurrentievervalsing onderzocht

Apple riskeert een onderzoek naar de houding ten opzichte van Jamf. Dat gebeurde eerder ook al in een dispuut met onder andere Epic Games. Apple blokkeerde toen het ontwikkelaarsaccount en dreigde volgens Epic Games met het herroepen van toegang tot tools nodig om hardware en software bij te werken.

Volgens het rapport van Tech Transparancy Project (TTP), onderdeel van CfA, klagen IT-admins nu al over wijzigingen in het OS van Apple. Die zouden ervoor zorgden dat de Jamf-software moeilijker te gebruiken is. CfA ziet dit als een signaal dat beide bedrijven op ramkoers zitten. De waakhond is bezorgd over de plannen van Apple om hun software te introduceren via automatische updates waardoor de software van Jamf overbodig zou worden.

“Wanneer Apple de tactiek effectief zal toepassen om Jamf uit de markt te drukken, dan moeten regulatoren de nodige acties ondernemen. Zeker omdat Apple nu meer dan ooit onder de microscoop ligt in verband met oneerlijke concurrentie”, besluit Kuppersmith.