Amazon lanceert Future Engineer-programma in België

- David Van Waeyenberghe

Het Amazon Future Engineer-programma moet jongeren tussen 6 en 25 jaar bewust maken van de digitale mogelijkheden en hen helpen een carrière op te bouwen in STEM-gebieden. Het programma, dat is ontworpen in samenwerking met onderwijsspecialisten, biedt gratis online activiteiten voor individueel en klasgebruik.

In een persbericht schrijft Amazon dat het gelooft in de transformerende kracht van onderwijs en streeft het ernaar om creativiteit te inspireren en menselijk potentieel te ontketenen. Future Engineer is een programma dat sinds 2018 al ruim 3,2 miljoen studenten wereldwijd heeft bereikt. De ontwikkelaars hebben als eerste doel om de toegang tot STEM-onderwijs te vergroten, met name voor studenten uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen.

Groeiend tekort in België

België kent een groeiend tekort aan IT-talent. Het vacaturepercentage in de sector is sinds 2019 verdubbeld, tot 9 procent. Dat is het hoogte in Europa. De (Vlaamse) overheid heeft geïnvesteerd in schoolapparatuur en wil door verschillende initiatieven STEM-onderwijs aantrekkelijker maken. Amazon Future Engineer wil een bijdrage leveren om het tekort aan te pakken door jongeren te empoweren, leemtes op te vullen en kansen te creëren in digitale technologie.

Het programma begint met het ontdekken van toekomstige carrières en introduceert ‘Citizen Code Python’. Dat is een gratis, online educatief spel voor jongeren tussen 9 en 17 jaar. Het is ontworpen om hen te trainen in computerwetenschap. Het spel biedt modules en gamification, waaronder de mogelijkheid om te coderen met blokken (voor beginners). Citizen Code Python is gestructureerd in seizoenen, met beloningen in de vorm van badges voor verworven vaardigheden. Via de klasmodus kan de leerkracht de studenten volgen en begeleiden.

Virtuele rondleidingen

Het programma omvat naast het spel een virtuele rondleiding door een distributiecentrum van Amazon. Die toer is gericht op het verbeteren van het begrip van logistieke processen en het tonen van IT- en bèta-technische beroepen. Studenten en leerkrachten zijn ongeveer 50 minuten bezig met de rondleiding, die toegankelijk is zonder registratie. Het virtuele bezoek krijgt ondersteuning in de vorm van interactieve vragen.

lees ook

Amazon wil tegen 2025 AI-vaardigheidstrainingen geven aan 2 miljoen mensen

De rondleiding is gericht op leerlingen uit het secundair onderwijs. Die kunnen de toer zowel individueel of als klasonderdeel volgen. Leerkrachten krijgen een docentenhandleiding ter beschikking om hen te ondersteunen de module optimaal te gebruiken. De rondleiding wordt gehost door Kahoot!, het onafhankelijke platform voor spelend leren.

Meer info: Amazon Future Engineer.