Zoom ontwikkelt nieuwe Focus-modus

- Ilene Langen

Merk je dat je leerlingen elkaar afleiden bij het online lesgeven? Dan kan de nieuwe Focus-modus van Zoom daarbij helpen. Leerkrachten kunnen hun leerlingen zien, maar de leerlingen elkaar niet.

Aangezien we even opgescheept blijven met COVID-19, schuiven scholen online lesgeven nog niet aan de kant. Zoom kondigt daarom de nieuwe Focus-modus aan op een strategisch moment, net voor het schooljaar begint. Via die modus zorgen leerkrachten ervoor dat zij alle leerlingen kunnen zien, maar dat de leerlingen elkaars scherm niet meer kunnen bekijken.

Veredelde Webinar-modus

Het lijkt hiermee een beetje op de Webinar-modus van Zoom, waar je eveneens kan instellen welk scherm je groot wil weergeven. Toch is de nieuwe tool minder complex: een leerkracht kan namelijk eender wanneer wisselen tussen de Focus-modus en het houden van een klasdiscussie. De Focus-modus kan ook gratis gebruikt worden (vanaf versie 5.7.3), terwijl je voor de Webinar-modus een aardige duit neertelt.

Hoe ziet het er werkelijk uit?

Leerlingen kunnen het vergrote scherm van de leerkracht zien en blijven zelf bovenaan in beeld. De namen van de andere leerlingen – en eventueel verstuurde reacties – blijven altijd leesbaar. Daarnaast is het voor de leerkracht mogelijk om enkele schermen als zichtbaar voor iedereen te markeren.

Focus modus
Bron: Zoom

Leerkrachten daarentegen zijn in staat om alle schermen en reacties te bekijken, en kunnen eender welk scherm vergroten.

Focus modus
Bron: Zoom

Hoe ga je te werk?

Je kan de Focus-modus instellen voor alle gebruikers, een specifieke groep van gebruikers of jezelf. Wil je als leerkracht de modus uittesten? Ga dan naar het Zoom webportaal, log in, klik op Settings en daaronder op Meeting. Onder In Meeting (Advanced) kan je dan de schakelaar van Focus Mode aan zetten.

Tijdens de meeting klik je in de toolbar op More en duid je Start Focus Mode aan. En hocus pocus, iedereen meer focus.


Lees ook: Zoom introduceert Immersive View – Schoolit