Wild Code School vult lacune IT-opleidingen

- Jeroen Langendam

Praktische opleiding tot programmeur op de Wilde Code School campus in Brussel

Het Franse Wild Code School leidt mensen op tot praktische IT-programmeurs of webdevelopers. Na Frankrijk wil de opleider ook België veroveren.

De vraag naar programmeurs is enorm. Maar het onderwijs leidt vooral op voor grote IT-projecten en levert vooral ingenieurs af. Maar er is een schreeuwend tekort aan mensen die het programmeerwerk doen, data analyse uitvoeren of webdevelopment uitvoeren. Hoewel er veel initiatieven zijn om mensen klaar te stomen op een toekomst als programmeur, zoals het succesvolle Molengeek, zijn deze vooral kortdurend van aard.

In Frankrijk leidde dit tot het onstaan van de Wild Code School. Deze opleider biedt een eigen opleidingstraject aan, dat gericht is op de praktijk. Na Frankrijk probeert deze praktijk-opleider ook België te veroveren.

Wild Code School zette anderhalf jaar geleden haar eerste voorzichtige stappen in België. De eerste Belgische lichting telde 15 studenten. Voor het volgende traject zijn 25 studieplaatsen beschikbaar.

Francois Blondeau van het opleidingsinstituut: “Wij bieden professionele opleidingen aan voor mensen die zich zonder bijzondere voorkennis willen omscholen tot webdeveloper en data analyst”

De opleider biedt daartoe, voor 6.000 euro, een traject van vijf maanden waarin deelnemers fulltime onderwijs krijgen. Binnen het traject worden theoretische lessen meteen vertaald naar praktische opdrachten. Ook zet de organisatie sterk in op het vinden van werk, bijvoorbeeld door job days. Ook werkt Wild Code School samen met grote bedrijven en KMO’s. Dankzij die samenwerking zijn de opdrachten levensecht.

Reagerend op een grote vraag wordt de opleiding Web developing inmiddels ook aangeboden als een avondcursus van een jaar.

Blondeau: “Van alle mensen die wij opleiden vindt tachtig procent nadien werk in de sector. Daar werken we dan ook hard aan.”

Wild Code School is momenteel alleen nog in Wallonië beschikbaar, maar de opleider kijkt ook naar Vlaanderen. Blondeau: “ik veronderstel dat dat zeker een stap is die we in de komende jaren zullen zetten.”