Vrije Universiteit Brussel komt met bacheloropleiding Data Science

- Jeroen Langendam

Met de nieuwe bachelor-opleiding ‘Wiskunde en Data Science’ wil de Vrije Universiteit Brussel (VUB) inspelen op de grote vraag naar data scientists.

In de afgelopen jaren is de vraag naar data scientists sterk gestegen. Het tekort aan vakkundige data scientists  komt niet in de laatste plaats doordat er geen goede opleiding tot data scientist is. Ann Dooms, professor wiskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB): ‘Er wordt vandaag ontzettend veel data gegenereerd. Al die informatie opslaan, verwerken en ana­lyseren vormt een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Dat is waar data scientists zich mee bezig­houden, maar daar zijn er vandaag nog veel te weinig van.’

Omdat data science veel gebruik maakt van fundamentele wiskunde heeft de VUB besloten om data science te integreren in de bachelorstudie wiskunde. De VUB heeft hiermee een primeur in België: ‘Wiskunde en Data Science’ wordt een zelfstandige opleiding die de plek inneemt van de oude opleiding wiskunde.

De nieuwe opleiding volgt de STEM-filosofie (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en bevat naast de gebruikelijke wiskundige vakken ook natuurkunde en IT-onderdelen zoals artificial intelligence (AI) en machine learning.

Met deze nieuwe, bredere, opleiding hoopt de VUB haar studenten klaar te stomen voor een loopbaan in data science. Vicerector Jan Danckaert van de VUB is blij met de nieuwe opleiding: ‘De VUB wil met haar onderwijs blijven inspelen op de actuele noden van onze maatschappij. Zulke voortrekkersrol speelden we 40 jaar geleden ook al met de opleiding computer­wetenschappen. Met dit nieuwe traject hopen we dat te herhalen’.

Dankzij een grote selectie aan keuzevakken kan de student zijn eigen accenten leggen, zoals ‘Digital health’ of ‘Onderwijs’.

Samenwerking met Franse universiteit voor opzetten opleiding data science

De nieuwe opleiding in Brussel is niet de eerste in Europa. De Vrije Universiteit Brussel werkte bij het ontwikkelen van de nieuwe studie samen met de Franse Université de Cergy-Pontoise. Die laatste universiteit biedt de opleiding inmiddels iets meer dan een jaar aan.

Studenten die de nieuwe opleiding ‘Wiskunde en Data Science’ willen beginnen kunnen officieel volgend schooljaar pas beginnen. Maar eerstejaars wiskunde kunnen ook dit jaar al kennismaken met het vak, want de wiskundige aspecten van datascience zijn al opgenomen in het curriculum.