Vlaamse Regering keurt bachelor-na-bachelor in e-health goed

- Ilene Langen

Howest richt vanaf volgend academiejaar de eerste opleiding in digitale hulpverlening in, een bachelor-na-bachelor in e-health. Hulpverleners zullen zich zo verder kunnen verdiepen in ICT-toepassingen in de gezondheidszorg.

De Vlaamse Regering zet het licht op groen voor de eerste opleiding in digitale hulpverlening. Howest zal vanaf volgend academiejaar de bachelor-na-bachelor in e-health aanbieden in Brugge. “We willen opleidingen van de toekomst aanbieden in Vlaanderen en e-health is de toekomst”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Wat is e-health precies?

E-health staat voor alle mogelijk ICT-toepassingen in de gezondheidszorg, die sinds de coronacrisis aan hun opmars begonnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan platformen voor mentale gezondheidszorg.

“Dankzij e-health kunnen meer mensen makkelijker de weg vinden naar hulp op maat”, geeft Weyts aan. De drempel naar hulpverlening is dan ook veel lager online, naast het maatwerk en de permanentie die geboden kunnen worden.

Eerste opleiding in Vlaanderen

In Vlaanderen bestond er tot nog toe geen opleiding die volledig gewijd was aan e-health. Howest speelt daarom vanaf volgend jaar in op het gat in de markt.

Mensen die reeds een diploma in de hulpverlening behaald hebben, kunnen zich zo verder verdiepen in de digitale gezondheidszorg. Denk hierbij aan psychologen, voedingsdeskundigen of verpleegkundigen.

Arbeidsmarkt

De opleiding is flexibel, waardoor ook werkstudenten zich makkelijk kunnen inschrijven. Per maand gaat er één contactmoment op de campus door, naast digitale lessen, én krijgen de studenten een leerpad op maat.

“Het hoger onderwijs moet inspelen op noden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt”, zegt Weyts. “Er is duidelijk een nood aan meer e-health in Vlaanderen, dus het is goed dat er nu voor het eerst een gespecialiseerde opleiding komt”.

lees ook

Steeds meer opleidingen in het hoger onderwijs zetten in op digitaal leren