Online platform MoodSpace zet in op mentale gezondheid bij studenten
MoodSpace, het nieuwe online platform voor studenten, voorziet betrouwbare info, tips en toegang tot hulpverlening om emotionele problemen het hoofd te bieden. “Mentaal welzijn bij studenten was vroeger een onderbelicht thema, nu zetten we het in heel Vlaanderen centraal en laten we het niet meer los”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Het nieuwe platform MoodSpace, een initiatief dat werd opgestart vanuit de overheid, reikt studenten info, tips en online zelfhulpmodules aan voor emotionele problemen. Ook kunnen studenten terugvinden waar en bij wie ze terecht kunnen om samen naar een oplossing te zoeken.
De beste tijd is je studententijd?
De studententijd kan heel erg leuk zijn, maar jongeren moeten ook belangrijke levenskeuzes maken in die periode. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75 procent van alle mentale problemen ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar. Vandaar zet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts samen met het SIHO, studenten, academische experten en Vlaamse (hoger)onderwijsinstellingen zijn schouders onder het project.
“MoodSpace is een warm bad, waar mentale gezondheid de belangrijkste én de normaalste zaak van de wereld is”, zegt Weyts. “Studenten kunnen er de weg vinden naar hulp, ze kunnen hun weerbaarheid vergroten en ze kunnen bijleren over henzelf en hun vrienden. Mentale gezondheid zal nooit meer een blinde vlek zijn. We gaan de vinger aan de pols houden en metingen blijven doen onder studenten”.
Samen sterk
Dat de lancering plaatsvindt net voor de blokperiode, is niet geheel toevallig. Dit is voor studenten namelijk geen makkelijke tijd. Het interactieve platform biedt net daarom laagdrempelige toegang tot betrouwbare informatie over mentale gezondheid. Jongeren kunnen er onder andere verhalen van anderen terugvinden, maar ook podcasts luisteren en complimentjes versturen.
Het platform wil in de toekomst een katalysator worden om mentale problemen meer bespreekbaar te maken. Naast studenten kunnen docenten, maar ook studentenpsychologen of ouders zich melden om hulp te bieden.
Lees ook: Serious game Silver zet in op de mentale weerbaarheid van jongeren – Schoolit